Udka w moim domu goszczą dość często. Najczęściej są to udka pieczone. Także tym razem pragnę Was zaprosić na pyszne danie obiadowe z udkami w roli głównej. Mianowicie są to udka pieczone w pysznym, słodkim sosie, dodatek octu zaostrza smak sosu. Mięso po godzinie pieczenia jest mięciutkie. Danie najlepiej będzie smakowało z ryżem i surówką lub ogórkiem konserwowym. Serdecznie polecam 🙂
Składniki:
- 8-10 pałek z kurczaka,
- 2 cebule,
- 5 suszonych śliwek,
- 5 suszonych moreli,
- 1/2 szklanki ketchupu,
- 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego,
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych,
- 3/4 szklanki wody,
- 3 płaskie łyżeczki cukru,
- 1 łyżka octu,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę, następnie dodajemy suszone owoce, smażymy 1-2 minuty. Kolejno dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Można je delikatnie wysmarować masłem. Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Podajemy z ryżem i surówką. Życzę smacznego 🙂