Pod nazwą stromboli kryje się zrolowana i upieczona pizza lub bogato faszerowana bagietka. Potrawa ta ma korzenie włoskie. Podobno wymyślona została w latach 50. w Stanach Zjednoczonych przez obywateli włoskich. Podstawą jest ciasto takie jak na pizze, cienko rozwałkowane, z dużą ilością farszu. Takie bułeczki podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym bądź na zimno. Są idealne do zabrania do pracy, szkoły bądź na piknik.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g mąki,
- 5g świeżych drożdży,
- 2/5 szklanki wody (100ml),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1 łyżka oliwy,
- FARSZ:
- 300g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
- 100g sera feta,
- 1 pierś z kurczaka (około 250g),
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- Gałka muszkatołowa,
- Słodka papryka,
- Ostra papryka,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- DODATKI:
- 1 jajko,
- Oregano lub bazylia
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i sól oraz 3-4 łyżeczki mąki i mieszamy, rozbijamy grudki. Rozczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce aż podrośnie. Następnie rozczyn mieszamy z mąką, pod koniec dodajemy oliwę. Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce aż podrośnie, przykrywamy je ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz.
FARSZ: Mięso kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Następnie podsmażamy na rumiano na patelni. Cebulę siekamy w kostkę, szklimy ją na oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak, smażymy kilka minut aż wyparuję cała woda. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i gałką muszkatołową. Podsmażony szpinak łączymy z kurczakiem, całość studzimy. Następnie do masy szpinakowej wkruszamy ser feta, mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 5mm. Układamy porcję farszu i zwijamy tak, aby otrzymać kształt przypominający bagietkę. Bułeczki skośnie nacinamy. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami. Pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Życzę smacznego 🙂