Sałatka z batatami i awokado

Polecam bardzo fajną i lekką sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Jest sycąca, kolorowa, o delikatnie słodko-kwaśnym smaku. W jej składnikach znajdziemy awokado, szpinak, fetę oraz pieczone bataty z pomidorkami. Najpierw podpiekamy same bataty, a później dokładamy pomidorki. Sałatka skropiona jest pysznym sosem miodowo-musztardowym. Pamiętajcie, by polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

Więcej przepisów z batatami

Sałatka z batatami i awokado

Sałatka z batatami i awokado

Sałatka z batatami i awokado

Składniki:

  • 1 duży batat,
  • 150g pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 60g szpinaku baby,
  • 1 awokado,
  • 100g sera feta,
  • kawałek cebuli,
  • SOS:
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Batata obieramy i kroimy w kostkę około 1,5cm. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy batata. Skrapiamy do 1 łyżką oleju, oprószamy oregano i ostrą papryką. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Zapiekamy batata przez 5 minut. Wówczas wyjmujemy naczynie żaroodporne, dodajemy przekrojone pomidorki i całość zapiekamy jeszcze 15 minut. Warzywa studzimy.

Ser feta kroimy w kostkę. Awokado obieramy i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Składniki sosu mieszamy ze sobą.

Na dwóch półmiskach układamy szpinak. Następnie wykładamy pozostałe składniki: bataty, pomidorki, cebule, awokado. Wierzch sałatki posypujemy serem feta. Sałatki polewamy sosem i od razu podajemy. Smacznego!

Jeśli przygotujesz sałatkę z batatem i awokado  to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź