Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Risotto przygotowujemy ze specjalnego rodzaju ryżu arborio. Przygotowujemy je najpierw przez podsmażenie ryżu aż stanie się szklisty. Wówczas podlewamy go stopniowo bulionem, gdy poprzednia porcja bulionu zostanie wchłonięta. Proponuję jego jesienną wersję – z papryką i cukinią.

Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 200g ryżu do risotto (ryża arborio),

  • 500g piersi z kurczaka,

  • 2 mniejsze papryki lub 1 duża (około 240g),

  • 1 średnia cukinia (250g),

  • 2 cebule,

  • 2 ząbki czosnku,

  • ½ szklanki białego wytrawnego wina,

  • Około 3-3,5 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej i masło do smażenia,

  • 2/3 łyżeczki słodkiej papryki,

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,

  • ½ łyżeczki kurkumy,

  • 2 łyżki parmezanu.

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę i cukinię płuczemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją razem z cukinią w kostkę 2cm. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy).

Kurczaka kroimy w kostkę 1,5 cm. Oprószamy go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy kurczaka na rumiano. Odkładamy go na bok.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka podsmażamy cebulę przez kilka minut aż zrobi się szklista. Ewentualnie dodajemy 1 łyżkę masła.

Kolejno wsypujemy ryż i chwilę go smażymy często mieszając, do momentu aż ziarna ryżu staną się szkliste. Wtedy dodajemy czosnek, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę, mieszamy i smażymy razem 30 sekund. Wlewamy wino. Gotujemy do momentu aż wino odparuję.

Następnie całość zalewamy chochlą gorącego bulionu tak, aby bulion zakrył ryż cienką warstwą. Smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy chochlę bulionu. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. Po 5 minutach gotowania dodajemy paprykę, cukinię i kurczaka. Danie gotujemy do miękkości ryżu.

Gdy risotto będzie gotowe dodajemy do niego 1 łyżkę masła (opcjonalnie) i 1 łyżkę parmezanu. Mieszamy i odstawiamy na 1 minutę.

Następnie danie podajemy posypane resztą sera.

Życzę smacznego 🙂

Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij