To risotto jest obłędnie kremowe, a to dlatego, że część bulionu zastąpiłam mlekiem. Dynia świetnie komponuje się z przyprawą curry. Dzięki dodatkowi kurczaka całe danie jest bardzo sycące.
SKŁADNIKI (2-3 porcje):
- 150g ryżu arborio,
- 250g piersi z kurczaka,
- 150g dyni,
- 1 cebula,
- 1,5 łyżeczki curry,
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
- Około 2 szklanek bulionu lub wody,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka masła (na koniec),
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- Sól,
- Pieprz,
- 1 łyżka masła do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Obraną dynię kroimy w kostkę 1cm. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurczaka kroimy w małą kostkę.
W garnku lub na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy kurczaka i smażymy go na rumiano z każdej strony. Następnie wkładamy dynię i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
Następnie wsypujemy ryż. Smażymy go często mieszając przez 1-2 minuty aż zrobi się szklisty. Możemy ewentualnie dodać odrobinę masła. Dodajemy curry i całość zalewamy winem. Czekamy aż wino odparuję. Wówczas dodajemy pół szklanki mleka, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy pozostałe pół szklanki mleka, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie dodane mleko. Następnie stopniowo wlewamy porcjami bulion i postępujemy tak samo tzn. czekamy aż ryż wchłonie poprzednią porcję płynu wówczas dolewamy kolejną porcję. Danie co chwilę mieszamy. Nie musimy wykorzystać całego bulionu. Risotto gotujemy około 15-20 minut – do miękkości ryżu. Pod koniec danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy 1 łyżkę masła. Mieszamy aż masło się roztopi. Możemy danie zostawić 2 minuty pod przykryciem lub od razu podawać.
Każdą porcję posypujemy na talerzu startym parmezanem.
Życzę smacznego 🙂