Ragout drobiowe

Zapraszam na szybkie i proste do przygotowania danie obiadowe. To taki sos pieczarkowy wzbogacony dodatkiem pora z kiełbaską i kurczakiem. Ragout swoje korzenie ma w kuchni francuskiej. Są to drobno posiekane składniki duszone w bulionie. Kiełbasa podkręca smak całej potrawy, sos jest delikatny, a jednocześnie wyrazisty w smaku. Gorąco poleca podanie dania z ryżem.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 400g piersi z kurczaka,
  • 400g pieczarek,
  • 100g cienkiej kiełbasy,
  • 1 duży por,
  • ½ szklanki śmietany 18%,
  • 2-3 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka mąki,
  • ¾ szklanki bulionu drobiowego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Pora kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki aż cała woda z nich wyparuję. Pieczarki zdejmujemy z patelni i wrzucamy kurczaka, obsmażamy go przez kilka minut. Wówczas dodajemy pora i kiełbasę, smażymy razem 5-7 minut. Dodajemy pieczarki i całość zalewamy bulionem i wymieszaną w odrobinie zimnej wody mąką. Potrawę zagotowujemy.

Na koniec dodajemy śmietanę i musztardę. Dodając śmietanę uważamy, aby się nie zważyła. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Danie podajemy z ryżem.
Życzę smacznego:)




2 komentarzy

  1. Dziś wypróbowałam z przepisu ragout drobiowe i jestem, zachwycona samkiem oraz prostotą w wykonaniu tego dania . Jestem szczęślwa , że mogłam to danie wypróbować i wiem jedno będzie częściej u nas w domu gościło?

    • cukiereczek

      Martyna bardzo się cieszę, że smakowało ? Dziękuję za miły komentarz.

Zostaw odpowiedź