Zapraszam na szybkie i proste do przygotowania danie obiadowe. To taki sos pieczarkowy wzbogacony dodatkiem pora z kiełbaską i kurczakiem. Ragout swoje korzenie ma w kuchni francuskiej. Są to drobno posiekane składniki duszone w bulionie. Kiełbasa podkręca smak całej potrawy, sos jest delikatny, a jednocześnie wyrazisty w smaku. Gorąco poleca podanie dania z ryżem.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 400g piersi z kurczaka,
- 400g pieczarek,
- 100g cienkiej kiełbasy,
- 1 duży por,
- ½ szklanki śmietany 18%,
- 2-3 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżka mąki,
- ¾ szklanki bulionu drobiowego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Pora kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki aż cała woda z nich wyparuję. Pieczarki zdejmujemy z patelni i wrzucamy kurczaka, obsmażamy go przez kilka minut. Wówczas dodajemy pora i kiełbasę, smażymy razem 5-7 minut. Dodajemy pieczarki i całość zalewamy bulionem i wymieszaną w odrobinie zimnej wody mąką. Potrawę zagotowujemy.
Na koniec dodajemy śmietanę i musztardę. Dodając śmietanę uważamy, aby się nie zważyła. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Danie podajemy z ryżem.
Życzę smacznego:)
Dziś wypróbowałam z przepisu ragout drobiowe i jestem, zachwycona samkiem oraz prostotą w wykonaniu tego dania . Jestem szczęślwa , że mogłam to danie wypróbować i wiem jedno będzie częściej u nas w domu gościło?
Martyna bardzo się cieszę, że smakowało ? Dziękuję za miły komentarz.