Nie jest to przepis na tradycyjne pulpeciki jakie znamy w naszym kraju. Przepis ten wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Zaskakującymi dodatkami są tutaj bataty (czyli słodkie ziemniaki), rodzynki oraz przyprawy takie jak kmin i cynamon. Uwierzcie mi jednak, że pokochacie smak tego dania. Jest naprawdę pyszne, a najlepiej smakuje podane z ryżem.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- PULPECIKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 6 łyżek ugotowanego ryżu,
- 2 łyżki rodzynek,
- 1 jajko,
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki kminu,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- Sól,
- Pieprz,
- olej do smażenia,
- SOS:
- 1 średni batat (około 250g),
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
- 300ml bulionu wołowego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka posiekanych listków kolendry,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżka octu winnego,
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pół cebuli dodajemy do pulpecików, a pół do sosu.
PULPECIKI: Do miski wkładamy: mięso, połowę posiekanej cebuli, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ryż, rodzynki, kmin, cynamon oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki. Smażymy je na rumiano na patelni. Pulpeciki wyjmujemy na talerz.
SOS: Do pojemniczka wlewamy pomidory z puszki, dodajemy połowę posiekanej cebuli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, cukier, ocet, słodką i ostrą paprykę oraz bulion. Całość miksujemy blenderem do powstania gładkiej konsystencji. Batata obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Na patelni pozostałej po smażeniu pulpecików rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy bataty i smażymy je na średnim ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie bataty zalewamy zmiksowanym sosem oraz dodajemy podsmażone klopsiki. Całość gotujemy razem około 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu tj. do miękkości batatów. Po tym czasie sos powinien zrobić się gęsty. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a na sam koniec dodajemy posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
Pulpeciki podajemy np. z ryżem. Możemy je dodatkowo posypać startym żółtym serem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast ryżu możemy użyć pokruszonych nachosów