Pulpeciki z batatami w słodko-ostrym sosie

Nie jest to przepis na tradycyjne pulpeciki jakie znamy w naszym kraju. Przepis ten wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Zaskakującymi dodatkami są tutaj bataty (czyli słodkie ziemniaki), rodzynki oraz przyprawy takie jak kmin i cynamon. Uwierzcie mi jednak, że pokochacie smak tego dania. Jest naprawdę pyszne, a najlepiej smakuje podane z ryżem.

Pulpeciki z batatami w słodko-ostrym sosie

Pulpeciki z batatami w słodko-ostrym sosie

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • PULPECIKI:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 6 łyżek ugotowanego ryżu,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1 jajko,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki kminu,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • olej do smażenia,
  • SOS:
  • 1 średni batat (około 250g),
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
  • 300ml bulionu wołowego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka octu winnego,

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pół cebuli dodajemy do pulpecików, a pół do sosu.

PULPECIKI: Do miski wkładamy: mięso, połowę posiekanej cebuli, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ryż, rodzynki, kmin, cynamon oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki. Smażymy je na rumiano na patelni. Pulpeciki wyjmujemy na talerz.

SOS: Do pojemniczka wlewamy pomidory z puszki, dodajemy połowę posiekanej cebuli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, cukier, ocet, słodką i ostrą paprykę oraz bulion. Całość miksujemy blenderem do powstania gładkiej konsystencji. Batata obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.

Na patelni pozostałej po smażeniu pulpecików rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy bataty i smażymy je na średnim ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie bataty zalewamy zmiksowanym sosem oraz dodajemy podsmażone klopsiki. Całość gotujemy razem około 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu tj. do miękkości batatów. Po tym czasie sos powinien zrobić się gęsty. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a na sam koniec dodajemy posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.

Pulpeciki podajemy np. z ryżem. Możemy je dodatkowo posypać startym żółtym serem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Zamiast ryżu możemy użyć pokruszonych nachosów

Pulpeciki z batatami w słodko-ostrym sosie

Pulpeciki z batatami w słodko-ostrym sosie

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij