Mięso mielone po rosyjsku

Dzisiejszy wpis jest bardzo tematyczny bowiem wszyscy kibice siatkówki wiedzą, że dziś jest bardzo ważny dla Polski mecz z Rosją. Z tej okazji przygotowałam pyszne danie jednogarnkowe z nutą rosyjską. Mam jednak nadzieję, że przyniesie szczęście Polakom 🙂 A wracając do mięsa, przepis na nie znalazłam w kalendarzu. Od razu mnie zaintrygował ze względu na dodatek kwaśnej śmietany oraz papryki, którą uważam za charakterystyczną dla kuchni węgierskiej nie rosyjskiej. Danie wyszło bardzo smaczne, pasuje do niego bagietka, pasuje ryż czy makaron. Gorąco polecam 🙂

Składniki:

 

  • 600g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 300ml bulionu,
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 4 gałązki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • olej do smażenia,

 

Przygotowanie:

Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule kroimy w kostkę, a pora w krążki. Na oleju smażymy mięso mielone przez 10 minut, Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy razem 2 minuty. Kolejno dodajemy koncentrat, musztardę bulion i gałązki majeranku (bądź suszony) i dusimy pod przykryciem 5-10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Danie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką do smaku. Po tym czasie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Tak przygotowane mięso podajemy z bagietką lub makaronem. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź