Masło orzechowe to świetny dodatek do dań wytrawnych. Miałam się okazję przekonać o tym przygotowując kurczaka z brokułami. Poniższe udka również zasługują na uwagę. Są delikatnie słodkie, soczyste i zdecydowanie ostre. Mają w sobie to coś co sprawia, że sięgaliśmy po kolejne 🙂 Gorąco zachęcam do ich przygotowania 🙂
Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- MARYNATA:
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 4 łyżki wody,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki ostrej papryki,
- 1 i 1/3 łyżki miodu,
- 1 i 1/3 łyżki octu,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy, usuwamy skórę i osuszamy. Pałki oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy je na patelni na rumiano z każdej strony. Mięso układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy je około 30 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia obracamy je. Gdyby zaczęły się spiekać to przykrywamy je folią.
W tym czasie przygotowujemy marynatę. Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty, mieszamy aż do połączenia. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Polewamy go przygotowaną marynatą tak, aby marynata pokryła każdą porcję mięsa. Pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy na ciepło np. z frytkami lub grzankami. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
Do przygotowania marynaty można użyć masła orzechowego typu crunchy (z kawałkami orzechów) lub smooth (gładkiego).