Pad thai to jedno z moich ulubionych dań kuchni tajskiej. Dzisiejsze danie jest dość podobne choć nie zawiera wszystkich składników pad thai. Nie mamy tutaj orzeszków ziemnych ani jajek, ale za to sos wzbogacony jest sokiem z pomarańczy. Danie robi się ekspresowo. Wszystkie składniki smażymy po kolei na dużej patelni. Zamiast kurczaka można użyć tofu, krewetek czy łososia.
Dania kuchni tajskiej charakteryzują się pikantnym smakiem. Niestety my lubimy dość łagodne wersje jedzenia. Stąd jeśli chcesz - to do składników dodaj papryczkę chili.
Więcej przepisów kuchni tajskiej
- Sałatka satay z kurczakiem
- Placki bananowe po tajsku
- Ryżowy deser tajski z mango
- Tajskie żeberka z grilla

Kurczak po tajsku z nutą pomarańczy
To pyszne danie orientalne z jednej patelni, które przygotujesz w kwadrans.
Kurczak po tajsku z nutą pomarańczy
Składniki (2 porcje):
- 200g piersi z kurczaka,
- 200g makaronu ryżowego,
- 1/3 papryki,
- 1 mała marchewka,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ewentualnie 1 papryczka chili,
- 3cm korzeń imbiru,
- 2 łyżki oleju,
- SOS:
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
- sok wyciśnięty z 1 limonki,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
Przygotowanie:
Składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy na bok.
Makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę kroimy w paseczki. Obraną cebulę kroimy w piórka. Imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Obrany czosnek siekamy w małą kosteczkę.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy marchewkę i smażymy 1 minutę. Dodajemy paprykę i cebulę i smażymy kolejną 1 minutę. Następnie wkładamy czosnek i imbir. Mieszamy. Wszystkie warzywa przesuwamy na bok patelni. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wkładamy paseczki z mięsa z kurczaka. Smażymy na większym ogniu około 1-2 minuty często mieszając. Dodajemy makaron i łączymy z mięsem i warzywami. Wlewamy sos, zagotowujemy. Po chwilce zdejmujemy danie z ognia. Możemy je posypać natką pietruszki. Smacznego!

Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku