Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku to chrupiące kawałki udek z kurczaka w kleistym, słodko-pikantnym sosie. Zazwyczaj do dań kuchni orientalnej wykorzystujemy pierś z kurczaka, a tutaj zaskoczeniem są udka z kurczaka. W sklepach można już kupić gotowe mięso z udek bez kości. Znacznie przyśpiesza to przygotowanie całego dania. Lubimy przygotowywać mięso z udek z kurczaka, bo wychodzi bardziej soczyste aniżeli pierś z kurczaka. Samo danie nie jest trudne w przygotowaniu, ale czasochłonne. Najwięcej czasu zajmuje obsmażenie mięsa. Jeśli mięso mamy już gotowe to reszta pójdzie bardzo szybko. Danie podałam z orientalną surówką z pekinki i ryżem. Co ciekawe, kurczak smakuje dobrze także na zimno.

Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • KURCZAK:
  • 450g mięsa z udek kurczaka (już bez kości),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • Olej do smażenia,
  • SOS:
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili,
  • 1 i ½ łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 4 i ½ łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • DODATKOWO:
  • Sezam,
  • Szczypiorek,

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z udek z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem. Na głębszej patelni rozgrzewamy około 2 cm oleju do smażenia. Przygotowujemy 3 miseczki. Do pierwszej wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do drugiej wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do trzeciej wsypujemy mąkę pszenną, którą mieszamy ze słodką papryką i suszonym czosnkiem. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące ziemniaczanej. Następnie maczamy je w jajku. Na sam koniec obtaczamy je w mące pszennej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je na rumiano po około 3-4 minuty z każdej strony. Mięso wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Składniki sosu mieszamy ze sobą.

Gdy mięso mamy już usmażone to wylewamy cały tłuszcz z patelni lub używamy nowej (czystej) patelni. Na patelnię wlewamy sos i zagotowujemy go. Dodajemy kąski z kurczaka i smażymy razem przez 2 minuty cały czas mieszając, aby mięso pokryło się sosem. Kurczak po koreańsku jest gotowy. Wykładamy go na ugotowany ryż, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.

Życzę smacznego!

Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij