W tej marynacie możesz przygotować zarówno pierś z kurczaka, jak i udka. Ja wykorzystałam gotowe, obrane mięso z udek kurczaka. Mięso możesz grillować na grillu, na patelni grillowej lub upiec w piekarniku. Samą marynatę przygotujesz dosłownie w 5 minut. Mięso wychodzi soczyste, z lekko słodko-kwaśnym smakiem. Po prostu przepyszne!
Więcej przepisów na dania z grilla
- Szaszłyki barbecue
- Karkówka z grilla w ketchupie i musztardzie
- Łosoś limonkowy
- Kurczak jogurtowy
Pyszny pomysł na mięso z kurczaka z grilla inspirowane kuchnią meksykańską.
Kurczak limonkowy z kolendrą na grilla
Składniki:
- 500g mięsa z kurczaka (piersi lub mięsa z udek),
- MARYNATA:
- 1 i 1/2 łyżki oleju,
- 30ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (1-2 limonki),
- 2 ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę,
- 1 i 1/2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż do niej mięso i dobrze wymieszaj. Zostaw do zamarynowania na minimum 30 minut, ale maksymalnie na 2 godziny, nie dłużej. Z uwagi na świeży sok z limonki nie marynuj mięsa dłużej niż 2h.
Mięso grilluj na grillu, patelni grillowej lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół do miękkości. Kurczaka podawaj na talerzu z dodatkowymi cząstkami limonki do skrapiania sokiem w trakcie jedzenia. Smacznego!