Sezon grillowy w pełni. A na grilla warto wrzucić nie tylko kiełbaskę czy karkówkę, ale także rybkę. Moja propozycja to łosoś w pysznej marynacie maślano-limonkowej z koperkiem. Przepyszny. Podajemy go z dodatkowymi kawałkami limonki, którymi skrapiamy mięso podczas jedzenia. Łososia można także upiec w piekarniku.
SKŁADNIKI (3 porcje):
- 450g filetu z łososia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 60g masła,
- ½ łyżeczki soli,
- Szczypta pieprzu,
PRZYGOTOWANIE:
Filet z łososia kroimy na 3 porcje. Układamy je na talerzu skórą do dołu.
Sok z limonki mieszamy w miseczce z koperkiem, solą i pieprzem. Do rondelka wkładamy masło. Roztapiamy je na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy go razem z masłem na wolnym ogniu przez 30-60 sekund (do momentu aż czosnek zacznie pachnieć). Masło zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy je do soku z limonki. Mieszamy do połączenia.
Filety z łososia polewamy równomiernie 1/3 marynaty maślano-limonkowej i odstawiamy na kilka minut. Możemy je też przygotować dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki. Rozgrzewamy grilla lub patelnie grillową. Układamy filety najpierw skórą do góry i grillujemy z jednej strony przez 3-5 minut. Jeśli robimy to na patelni grillowej to patelnię przykrywamy. Filety obracamy na drugą stronę i polewamy równomiernie 1/3 marynaty. Grillujemy kolejne 3-5 minut. Łososia przekładamy na półmisek i polewamy pozostała 1/3 marynaty.
Łososia podajemy z cząstkami limonki, z których wyciskamy sok na rybę w trakcie jedzenia.
Życzę smacznego!