Kawarma czyli wieprzowina duszona w porach po bułgarsku

Nie spodziewałam się, że duszenie wieprzowiny w porach z dodatkiem marchewki da tak pyszne danie 🙂 Efekt przerósł moje oczekiwanie, bo tak przygotowany obiad bardzo nam posmakował. Danie ma słodki smak, mięso jest miękkie, wprost rozpada się w ustach. Kawarma to danie wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tradycyjnie podawane jest w glinianym naczyniu. Podaję się je z chlebem, którym wyciera się resztki pysznego, słodkiego sosu. Zapraszam również do zajrzenia do przepisu na wieprzowinę duszoną z marchewką.

Składniki:

 

  • 500g szynki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 2 duże pory,
  • 2 marchewki,
  • 1 liść laurowy,
  • szczypta chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 pęczka natki
  • MARYNATA:
  • 1/2 szklanki czerwonego wina,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso i je obsmażamy. Dodajemy marchewkę, smażymy kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso z marchewką i odstawiamy na 1 godzinę. Pora kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy pora i cebulę, dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 5 minut.

Następnie dodajemy mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlewamy jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawiamy je do smaku. powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podajemy z ryżem lub pieczywem, ziemniakami. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:
1) Szynkę wieprzową można zastąpić dowolnym rodzajem mięsa wieprzowego: łopatką, karkówką, schabem. Proponuję zrobić je jednak z szynki, bo jest najchudsza.




1 Komentarz

  1. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Ania z bloga Fabryka Pomysłów
    Ania pisze: “Połączenie pora, marchewki i wina wraz z mięsem daje ciekawy smak, który z pewnością warto spróbować.”

    kawarma2

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij