Nie spodziewałam się, że duszenie wieprzowiny w porach z dodatkiem marchewki da tak pyszne danie 🙂 Efekt przerósł moje oczekiwanie, bo tak przygotowany obiad bardzo nam posmakował. Danie ma słodki smak, mięso jest miękkie, wprost rozpada się w ustach. Kawarma to danie wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tradycyjnie podawane jest w glinianym naczyniu. Podaję się je z chlebem, którym wyciera się resztki pysznego, słodkiego sosu. Zapraszam również do zajrzenia do przepisu na wieprzowinę duszoną z marchewką.
Składniki:
- 500g szynki wieprzowej,
- 2 cebule,
- 2 duże pory,
- 2 marchewki,
- 1 liść laurowy,
- szczypta chili,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 pęczka natki
- MARYNATA:
- 1/2 szklanki czerwonego wina,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Mięso kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso i je obsmażamy. Dodajemy marchewkę, smażymy kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso z marchewką i odstawiamy na 1 godzinę. Pora kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy pora i cebulę, dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 5 minut.
Następnie dodajemy mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlewamy jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawiamy je do smaku. powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podajemy z ryżem lub pieczywem, ziemniakami. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Szynkę wieprzową można zastąpić dowolnym rodzajem mięsa wieprzowego: łopatką, karkówką, schabem. Proponuję zrobić je jednak z szynki, bo jest najchudsza.
1) Szynkę wieprzową można zastąpić dowolnym rodzajem mięsa wieprzowego: łopatką, karkówką, schabem. Proponuję zrobić je jednak z szynki, bo jest najchudsza.
Zdjęcie nadesłała Ania z bloga Fabryka Pomysłów
Ania pisze: “Połączenie pora, marchewki i wina wraz z mięsem daje ciekawy smak, który z pewnością warto spróbować.”