Kaszotto a’la ratatuj

Ratatuj to pyszne danie warzywne, którego głównymi składnikami są cukinia, bakłażan, papryka i pomidor. W klasycznym ratatuj warzywa najpierw obsmażamy, następnie dusimy je, a na końcu zapiekamy w piekarniku. Danie ratatuj zyskało popularność dzięki bajce o myszce, która pomagała w kuchni i przygotowała popisowe ratatouille.

Przygotowałam zdrowe danie z kaszą wzorując się na ratatuj. Wyszło naprawdę pyszne. Nawet mój mąż, który nie lubi kaszy pęczak powiedział: „wiesz co, pyszne jest to kaszotto”. W moim kaszotto znajdziecie wszystkie wspomniane wyżej warzywa i obowiązkowo zioła prowansalskie.

Kaszotto a'la ratatuj

Kaszotto a'la ratatuj

SKŁADNIKI(4 porcje):

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak (120g),
  • 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
  • 1 papryka,
  • 1 mały bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80g mozzarelli,
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
  • 1-1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę 1cm. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę 1cm. Pomidory nacinamy i sparzamy. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki.

Na większej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym przez 15 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.

Następnie dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy (i ewentualnie koncentrat pomidorowy) i potrawę zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku. Kaszotto zdejmujemy z ognia, dodajemy startą mozzarellę i patelnię przykrywamy. Odstawiamy ją na 2-3 minuty – w tym czasie mozzarella się rozpuści. Kaszotto delikatnie mieszamy i nakładamy na talerze.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Zamiast zwykłej cebuli możemy użyć czerwonej. Danie będzie wtedy jeszcze bardziej kolorowe.

2) Danie będzie wegańskie jeśli pominiemy ser mozzarella.


 

 Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
CUKINIA  / PAPRYKA / BAKŁAŻAN

Może spodobają Ci się także:

KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE

KASZOTTO PRIMAVERA

KASZOTTO CAPRESE

KASZOTTO A'LA PIZZA





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź