Pyszna karkówka zapiekana w stylu amerykańskim. Mięso wychodzi mięciutkie i aromatyczne, a podczas pieczenia tworzy się pyszny sosik. Karkówka świetnie smakuje z pieczywem. Ale możemy podać ją także z puree ziemniaczanym.
Przyprawa kreolska to mieszanka przypraw o ziołowym i pikantnym smaku. Przepis na przygotowanie takiej przyprawy podaję w uwagach. Świetnie sprawdzi się jako marynata do mięsa z grilla. Pasuje także do kurczaka czy krewetek.
SKŁADNIKI (6 porcji):
- 1 kg karkówki,
- 2 łyżeczki przyprawy kreolskiej,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 2 łyżeczki rozmarynu,
- Sól,
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroimy w plastry. Następnie plastry mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Na dnie rozkładamy cebule. Posypujemy ją 1 łyżeczką tymianku i 1 łyżeczką rozmarynu.
Plastry karkówki oprószamy solą. Następnie nacieramy je startym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą kreolską. Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy cienką warstwą musztardy Dijon. Wierzch mięsa posypujemy pozostałym tymiankiem i rozmarynem.
Mięso zapiekamy pod przykryciem przez 100 minut (Na każde 100g mięsa = 10 minut). 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy, aby karkówka ładnie się zarumieniła, a sos się zredukował.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
Podaję przepis na domową przyprawę kreolską:
- 3 łyżeczki soli,
- 5 łyżeczek słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki oregano,
- 2 łyżeczki bazylii,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki cebuli granulowanej,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka białego pieprzu,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przyprawę kreolską przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczki.
Jeśli nie znajdziecie w sklepie suszonej cebuli to można pominąć ten składnik. Chociaż można ją już łatwo dostać w większych marketach. Ja kupiłam suszoną cebulę firmy Prymat.
Jeśli nie lubisz pikantnych potraw to zmniejsz ilość pieprzu i cayenne.