Karkówka pieczona w plastrach po kreolsku

Pyszna karkówka zapiekana w stylu amerykańskim. Mięso wychodzi mięciutkie i aromatyczne, a podczas pieczenia tworzy się pyszny sosik. Karkówka świetnie smakuje z pieczywem. Ale możemy podać ją także z puree ziemniaczanym.

Przyprawa kreolska to mieszanka przypraw o ziołowym i pikantnym smaku. Przepis na przygotowanie takiej przyprawy podaję w uwagach. Świetnie sprawdzi się jako marynata do mięsa z grilla. Pasuje także do kurczaka czy krewetek.

Karkówka pieczona po kreolsku

Karkówka pieczona po kreolsku

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 1 kg karkówki,
  • 2 łyżeczki przyprawy kreolskiej,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżeczki rozmarynu,
  • Sól,

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę kroimy w plastry. Następnie plastry mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Na dnie rozkładamy cebule. Posypujemy ją 1 łyżeczką tymianku i 1 łyżeczką rozmarynu.

Plastry karkówki oprószamy solą. Następnie nacieramy je startym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą kreolską. Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy cienką warstwą musztardy Dijon. Wierzch mięsa posypujemy pozostałym tymiankiem i rozmarynem.

Mięso zapiekamy pod przykryciem przez 100 minut (Na każde 100g mięsa = 10 minut). 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy, aby karkówka ładnie się zarumieniła, a sos się zredukował.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

Podaję przepis na domową przyprawę kreolską:

  • 3 łyżeczki soli,
  • 5 łyżeczek słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżeczki cebuli granulowanej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przyprawę kreolską przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczki.

Jeśli nie znajdziecie w sklepie suszonej cebuli to można pominąć ten składnik. Chociaż można ją już łatwo dostać w większych marketach. Ja kupiłam suszoną cebulę firmy Prymat.

Jeśli nie lubisz pikantnych potraw to zmniejsz ilość pieprzu i cayenne.

Karkówka pieczona po kreolsku

Karkówka pieczona po kreolsku

Karkówka pieczona po kreolsku

Karkówka pieczona po kreolsku





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź