- 1 duży kalafior,
- 2 marchewki,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- 2 puszki pomidorów krojonych (800g),
- papryka słodka 1 łyżeczka,
- papryka ostra 3/4 łyżeczki,
- sól,
- pieprz,
- natka do dekoracji,
Kalafiora dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, dodajemy kalafiora i gotujemy go do miękkości, około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy go na durszlak. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso mielone na rumiano. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę smażymy.
Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę, ketchup i całość zalewamy pomidorami z puszki. Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25-30 minut aż marchewka zmięknie i część pomidorowego soku wyparuję, a sos stanie się kremowy i gęsty. Jeżeli sok za szybko odparuję to można całość podlać odrobiną wody. W między czasie danie doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy ugotowanego kalafiora i polewamy sosem, dekorujemy natką, życzę smacznego 🙂