Ponieważ uwielbiam fasolkę szparagową oraz wszelkie gulasze to z przyjemnością przygotowałam pyszne mięso gulaszowe z fasolką na węgierską nutę. Gulasz, który powstaje, ma smak mocno pomidorowy i paprykowy. Mięso kroimy w większe kawałki, ale wychodzi bardzo mięciutkie i aromatyczne. Jako dodatek do tej potrawy polecam chrupiące pieczywo.
SKŁADNIKI :
- 500 g żółtej fasolki szparagowej,
- 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz np. łopatki lub szynki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 3 ziarna pieprzu,
- 4-5 łyżeczek słodkiej papryki,
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- Sól,
- Pieprz,
- Cukier,
- Olej lub smalec do smażenia,
- Natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w większe kawałki. Obsmażamy je na rumiano na dużym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojone w piórka cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się podsmaży całość posypujemy słodką i ostrą papryką (danie powinno być ostre). Dokładnie mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie zalewamy całość wodą bądź bulionem tak, aby woda zakryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy i karmelizujemy go 30 sekund cały czas mieszając.
Następnie podlewamy go chochlą wywaru z mięsa, doprawiamy szczyptą cukru i pieprzu i chwilkę sos gotujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty, mocno pomidorowy sos. Gotowy sos wlewamy do mięsa i razem dusimy.
Fasolkę szparagową płuczemy, obcinamy jej końce i kroimy każdą na pół. Dodajemy ją do mięsa po upływie godziny, mieszamy i dusimy jeszcze 20-30 minut do miękkości fasoli Ewentualnie podlewamy całość wodą bądź bulionem, gdyby było go za mało. Danie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane natką pietruszki.
Życzę smacznego 🙂