Fasolka szparagowa z mięsem gulaszowym po węgiersku

Ponieważ uwielbiam fasolkę szparagową oraz wszelkie gulasze to z przyjemnością przygotowałam pyszne mięso gulaszowe z fasolką na węgierską nutę. Gulasz, który powstaje, ma smak mocno pomidorowy i paprykowy. Mięso kroimy w większe kawałki, ale wychodzi bardzo mięciutkie i aromatyczne. Jako dodatek do tej potrawy polecam chrupiące pieczywo.

Fasolka szparagowa z mięsem gulaszowym po węgiersku

Fasolka szparagowa z mięsem gulaszowym po węgiersku

SKŁADNIKI :

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz np. łopatki lub szynki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 4-5 łyżeczek słodkiej papryki,
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Cukier,
  • Olej lub smalec do smażenia,
  • Natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy w większe kawałki. Obsmażamy je na rumiano na dużym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojone w piórka cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się podsmaży całość posypujemy słodką i ostrą papryką (danie powinno być ostre). Dokładnie mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie zalewamy całość wodą bądź bulionem tak, aby woda zakryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy i karmelizujemy go 30 sekund cały czas mieszając.




Następnie podlewamy go chochlą wywaru z mięsa, doprawiamy szczyptą cukru i pieprzu i chwilkę sos gotujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty, mocno pomidorowy sos. Gotowy sos wlewamy do mięsa i razem dusimy.

Fasolkę szparagową płuczemy, obcinamy jej końce i kroimy każdą na pół. Dodajemy ją do mięsa po upływie godziny, mieszamy i dusimy jeszcze 20-30 minut do miękkości fasoli Ewentualnie podlewamy całość wodą bądź bulionem, gdyby było go za mało. Danie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane natką pietruszki.

Życzę smacznego 🙂

Fasolka szparagowa z mięsem gulaszowym po węgiersku

Fasolka szparagowa z mięsem gulaszowym po węgiersku

Fasolka szparagowa z mięsem gulaszowym po węgiersku

Fasolka szparagowa z mięsem gulaszowym po węgiersku

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij