Deser Banoffee

Ciasto Banoffee to ciasto, które ma szczególne miejsce w moim sercu. To pierwsze ciasto, które przygotował dla mnie mąż kilkanaście lat temu. Ciastka Digestive nie były jeszcze tak popularne w Polsce. A siostry męża mieszkały wtedy w Anglii i przysyłały je do nas. Teraz można je łatwo zamówić przez internet lub kupić stacjonarnie.

Banoffee to ciasto bez pieczenia składające się z 4 składników: ciastek, kajmaku, bananów i bitej śmietany. Można je przygotować w tortownicy (wówczas do ciastek dodajemy roztopione masło) lub w pucharkach tak jak ja. Ten smak....mmm...długo nie da się go zapomnieć. Takie proste i szybkie do przygotowania, a takie pyszne! Jeśli jeszcze nie znacie banoffee to koniecznie zróbcie. Pokochacie <3

Deser bananowy z bitą śmietaną

Deser bananowy z bitą śmietaną

Więcej przepisów na pyszne desery

Deser Banoffee

Deser Banoffee

Przepyszny i prosty do przygotowania deser bananowy z kajmakiem.

Deser Banoffee

Składniki (5 porcji):

  • 125g ciasteczek Digestive
  • 3-4 banany,
  • 250g masy kajmakowej,
  • 400g śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • starta mleczna czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotowujemy 5 dużych pucharków. Ciasteczka mielimy np. w maszynce do mielenia mięsa.

* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

Banany kroimy w plasterki. Jeśli nie chcemy, aby ściemniały to skrapiamy je sokiem z cytryny. Masę kajmakową mieszamy w puszce. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Przechodzimy do składania deseru. Układamy kolejno:

  • zmielone ciasteczka (25g),
  • masę kajmakową (50g),
  • banany,
  • ubitą śmietankę (80g),
  • dekoracja: starta czekolada i plasterki bananów

Deserki przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Deser bananowy z kajmakiem

Deser bananowy z kajmakiem

Jeśli przygotujesz deser Banoffee to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź