Ciasto Banoffee to ciasto, które ma szczególne miejsce w moim sercu. To pierwsze ciasto, które przygotował dla mnie mąż kilkanaście lat temu. Ciastka Digestive nie były jeszcze tak popularne w Polsce. A siostry męża mieszkały wtedy w Anglii i przysyłały je do nas. Teraz można je łatwo zamówić przez internet lub kupić stacjonarnie.
Banoffee to ciasto bez pieczenia składające się z 4 składników: ciastek, kajmaku, bananów i bitej śmietany. Można je przygotować w tortownicy (wówczas do ciastek dodajemy roztopione masło) lub w pucharkach tak jak ja. Ten smak....mmm...długo nie da się go zapomnieć. Takie proste i szybkie do przygotowania, a takie pyszne! Jeśli jeszcze nie znacie banoffee to koniecznie zróbcie. Pokochacie <3
Więcej przepisów na pyszne desery
- Deser cytrynowo-bezowy z malinami
- Deser karpatka
- Pana cotta z białą czekoladą
- Deser budyniowy z malinami
Przepyszny i prosty do przygotowania deser bananowy z kajmakiem.
Deser Banoffee
Składniki (5 porcji):
- 125g ciasteczek Digestive
- 3-4 banany,
- 250g masy kajmakowej,
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- starta mleczna czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowujemy 5 dużych pucharków. Ciasteczka mielimy np. w maszynce do mielenia mięsa.
* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.
Banany kroimy w plasterki. Jeśli nie chcemy, aby ściemniały to skrapiamy je sokiem z cytryny. Masę kajmakową mieszamy w puszce. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Przechodzimy do składania deseru. Układamy kolejno:
- zmielone ciasteczka (25g),
- masę kajmakową (50g),
- banany,
- ubitą śmietankę (80g),
- dekoracja: starta czekolada i plasterki bananów
Deserki przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Jeśli przygotujesz deser Banoffee to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem