Deser cytrynowo-malinowy z bezami

Deserów z malinami ciąg dalszy 🙂 Dzisiaj zapraszam na deser malinowy z nutą cytryny. A wszystko za sprawą pysznego kremu lemon curd. Krem ma smak słodko-kwaśny, świetnie współgra ze słodkimi bezami, całość przełamują owoce. Przygotowanie deseru jest dość proste i szybkie, a smak niezapomniany, gorąco polecam 🙂

Składniki:

 

  • 300g malin,
  • 3 łyżki kremu lemon curd,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 4 bezy,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • listki mięty do ozdoby,
  • LEMON CURD:
  • 3 cytryny (sok i skórka),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 200g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oliwy,

 

Przygotowanie:

 

Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. wszystkie składniki (oprócz oliwy) mieszamy ze sobą dokładnie, wstawiamy na wolny ogień i cały czas mieszając gotujemy 2 minuty. Dodajemy oliwę i znowu gotujemy 2 minuty.

Krem odstawiamy do wystudzenia. Maliny opłukać i osuszyć. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru pudru. Śmietana, aby dobrze się ubiła, musi być mocno schłodzona. Ze śmietaną mieszamy krem cytrynowy. W dwóch pucharkach układamy na przemian warstwy: pokruszone bezy, maliny i krem śmietanowo-cytrynowy. Deser dekorujemy malinami i listkami mięty. Życzę smacznego 🙂

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź