Składniki:
- 300g malin,
- 3 łyżki kremu lemon curd,
- 200g śmietany kremówki,
- 4 bezy,
- 1 łyżka cukru pudru,
- listki mięty do ozdoby,
- LEMON CURD:
- 3 cytryny (sok i skórka),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 200g cukru,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka oliwy,
Przygotowanie:
Krem odstawiamy do wystudzenia. Maliny opłukać i osuszyć. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru pudru. Śmietana, aby dobrze się ubiła, musi być mocno schłodzona. Ze śmietaną mieszamy krem cytrynowy. W dwóch pucharkach układamy na przemian warstwy: pokruszone bezy, maliny i krem śmietanowo-cytrynowy. Deser dekorujemy malinami i listkami mięty. Życzę smacznego 🙂