Currywurst czyli niemieckie kiełbaski z curry

Ostatnio dość głośno było o kiełbaskach 🙂 Ciekawe czy wiecie, że kiełbaski w pomidorowym sosie doprawioną spora ilością curry to tradycyjne niemieckie danie. Traktowane jest jako rodzaj fast foodów, tak jak u nas hamburgery itp. Sprzedaję się ja na ulicach, a zjada najczęściej z frytkami i bułką. Takie kiełbaski są szybkie i bardzo proste do przygotowania. Zachwycają smakiem 🙂

Z ciekawostek dodam jeszcze, że currywurst doczekało się nawet swojego muzeum w Berlinie 🙂

Składniki:

 

  • 1 pętko kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 500g przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki sosu worchesteire,
  • szczypta chili,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy wszystkie składniki i gotujemy sos około 10 minut aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy. W tym czasie przygotowujemy kiełbaski. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy ją na patelni lub grillujemy. Można ją ponacinać tak jak do grillowania. Sos doprawiamy do smaku. Gotowe kiełbaski podajemy polanę sosem i posypane szczyptą curry. Danie podajemy z frytkami lub bułką/pieczywem. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź