Uważam te roladki za może nie tyle zdrowe, ale zdrowsze od smażonego mięsa, bo są tylko pieczone. Idealnie smakują z ziemniaczkami i surówką, ja zrobiłam taką z pekinki.
- 3 małe piersi z kurczaka (około 500g),
- masło 40g,
- płatki kukurydziane 50g,
- salami 9 plasterków,
- ser żółty 4-6 plasterków,
- sól,
- pieprz,
- natka do dekoracji
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane drobno kruszymy. Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i rozbijamy na cienkie plastry, najlepiej przez folię. Należy uważać, bo jest to bardzo delikatne mięso. Plastry oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na plastrach układamy salami i ser, zwijamy roladkę. Rozpuszczamy masło. Za pomocą pędzelka smarujemy roladki masłem i obtaczamy w płatkach. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 30 minut w 200 stopniach.
Podajemy z surówką i ziemniakami z wody.
Życzę smacznego 😉
Zdjęcie nadesłała Pani Kasia M.-H.