Cordon bleu po hiszpańsku

To już kolejne roladki na moim blogu, po prostu ja tak bardzo lubię zwijać mięsko z różnymi farszami 🙂 To był mój pierwszy raz z panierką z płatków kukurydzianych i powiem Wam szczerze, że jestem nią zachwycona 🙂 A same roladki inspirowane są kuchnią Lidla i potrawą Pascala. Przyznaję, że Pascal wstrzelił się w moje gusta niesamowicie.

Uważam te roladki za może nie tyle zdrowe, ale zdrowsze od smażonego mięsa, bo są tylko pieczone. Idealnie smakują z ziemniaczkami i surówką, ja zrobiłam taką z pekinki.

Salami możecie równie dobrze zastąpić szynką.
Składniki:
  • 3 małe piersi z kurczaka (około 500g),
  • masło 40g,
  • płatki kukurydziane 50g,
  • salami 9 plasterków,
  • ser żółty 4-6 plasterków,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka do dekoracji

Przygotowanie:

Płatki kukurydziane drobno kruszymy. Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i rozbijamy na cienkie plastry, najlepiej przez folię. Należy uważać, bo jest to bardzo delikatne mięso. Plastry oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na plastrach układamy salami i ser, zwijamy roladkę. Rozpuszczamy masło. Za pomocą pędzelka smarujemy roladki masłem i obtaczamy w płatkach. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 30 minut w 200 stopniach.
Podajemy z surówką i ziemniakami z wody.
Życzę smacznego 😉

 





1 Komentarz

  1. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Kasia M.-H.

    cb

Zostaw odpowiedź