Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

Polecam pyszne danie kuchni chińskiej. Jego przygotowanie to zaledwie kilka minut. Najpierw wszystkie składniki drobno kroimy, później krótko smażymy, mieszamy z makaronem, następnie z sosem i gotowe 🙂 Kawałki papryki pozostają chrupiące, a kurczak wychodzi soczysty. Takie danie to super pomysł jeśli nie mamy czasu stać długo w kuchni - jego przygotowanie jest ekspresowe 😉

Potrawę podajemy od razu po przygotowaniu. Nam troszkę zostało i podgrzewaliśmy ją. Również była smaczna, choć już nie tak jak świeża.

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 papryka,
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 20g grzybów mun,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki białego pieprzu,
  • 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych,
  • 250g makaronu chow mein,
  • SOS:
  • 10 łyżek sosu sojowego jasnego,
  • 6 łyżek wody,
  • 6 łyżek soku z cytryny,
  • 4,5 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w paski. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy je i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę 1cm. Mięso delikatnie oprószamy solą, białym pieprzem, dodajemy 2 łyżki oleju roślinnego, czosnek i mieszamy.

Składniki sosu umieszczamy w miseczce i mieszamy aż do połączenia się składników.

W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucamy kurczaka i smażymy mieszając około 2 minuty. Dodajemy paprykę i grzyby mun. Smażymy 2-3 minuty, również mieszamy. Papryka zmięknie, ale nadal pozostanie chrupiąca. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i chwilkę smażymy. Wówczas dodajemy sos i mieszamy. Potrawę zagotowujemy, gotujemy chwilkę i zdejmujemy z ognia.

Każdą porcję możemy dodatkowo skropić olejem sezamowym i posypać posiekaną natką pietruszki.

Życzę smacznego  🙂

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun

Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun





9 komentarzy

  1. Ala

    mmmm

  2. Czy można użyć zwykłego pieprzu? Gdzie dostanę ten biały pieprz?

    • cukiereczek

      Lepiej sprawdziłby się biały pieprz, ma taki charakterystyczny smak – ostatecznie można użyć także zwykłego. Kupiłam go w jakimś supermarkecie 🙂

  3. świetny przepis

    • cukiereczek

      dziękuję 😉

  4. Pyszna propozycja. Kuchnia, która coraz częściej u mnie się pojawia 🙂

  5. Bardzo lubię to danie!

  6. A to moj obiadek 🙂 niestety nie mialam jasnego sosu wiec uzylam ciemnego ale i tak wyszło super. Polecam 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

Zostaw odpowiedź