Chleb czeski to chleb na zakwasie, pszenny z niewielkim udziałem mąki żytniej. Smakuje jak chleb codzienny pszenny. Jest niezwykle puszysty, ze sprężystym i miękkim miąższem i chrupiącą skórką. Idealny do słodkich i wytrawnych dodatków.
Nie jest zbyt wymagający w przygotowaniu. Zwłaszcza drugie wyrastanie (w keksówce) idzie bardzo sprawnie.Wierzch bochenka posypałam makiem. Ale można równie dobrze użyć innych ziaren. Dość szybko góra się spieka więc trzeba go wcześnie przykryć folią. Ja po wyjęciu chleba z foremki opiekam jeszcze boki i dół na grzaniu dolnym.
Składniki:
- 150g aktywnego zakwasu żytniego,
- 300g wody,
- 100g mąki żytniej typ 720,
- 400g mąki pszennej chlebowej typ 750,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- ewentualnie 4g drożdży świeżych
Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na chleb. Przy pomocy miksera z hakiem wyrabiamy ciasto przez 10 minut (lub ręcznie). Ciasto powinno być luźne i lepkie. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ponownie wyrabiamy je mikserem z hakiem, ale już tylko przez 5 minut. Ciasto przekładamy do miski, miskę przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 2-2,5h. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie dużą keksówkę (o wymiarach dolnych 8,5x31,5cm i wymiarach górnych 12x35cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką pszenną pełnoziarnistą. Nadmiar mąki strzepujemy. Ciasto przekładamy do keksówki. Łyżką zamoczoną w wodzie wyrównujemy jego wierzch. Wierzch ciasta posypujemy makiem. Keksówkę przykrywamy folią spożywczą, w której robimy kilka dziurek wykałaczką. Formę z ciastem odstawiamy na około 60-90 minut w ciepłe miejsce. Ciasto po tym czasie powinno urosnąć do krawędzi keksówki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Pieczemy chleb na niższej półce piekarnika (nie na środkowej). A na samym dole umieszczamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody. Do piekarnika wstawiamy keksówkę z ciastem. Pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy naczynie z wodą i pieczemy jeszcze 15 minut (czyli łącznie chleb pieczemy 45 minut). W pewnym momencie chleb zacznie się spiekać. Wówczas trzeba go przykryć folią.
Upieczony chleb wyjmujemy ostrożnie z keksówki (gorący) i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Uwaga:
1) Czasy wyrastania uzależnione są od mocy zakwasu, a także od temperatury w mieszkaniu.
2) Zakwas do pieczenia musi być aktywny tzn. uśpiony zakwas wyjmujemy z lodówki i ocieplamy do temperatury pokojowej. Następnie dokarmiamy go i pozostawiamy na 10-12h w ciepłym miejscu. Dopiero wówczas możemy go dodać do ciasta chlebowego.
3) Czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika.
4) Pieczenie z parą (naczynie z wodą) wspomaga na wyrastanie chleba oraz korzystnie wpływa na skórkę chleba.
5) Jeśli chleb nie przypiekł się z boków i pod spodem to można go jeszcze włożyć do piekarnika na 5-7 minut, włączyć grzanie tylko z dołu, a górę chleba przykryć folią.
6) Drożdże możemy dać lub nie. Dajemy je wówczas, gdy mamy obawy, że nas zakwas jest słaby lub gdy chleby słabo nam rosną z uwagi na niską temperaturę w domu.
Świetny przepis. Chleb pyszny.
Bardzo dziękuję!