Propozycja nr 2 w trwającym na blogu Maratonie Zup to lekka zupa z jarmużem. Jest to tradycyjna portugalska zupa. Jej głównym składnikiem jest jarmuż, choć niekiedy bywa zastępowany kapustą. Cały sekret tej zupy tkwi w jej prostocie. Mamy tutaj tylko kilka składników: jarmuż, chorizo, ziemniaki, bulion – wszystko razem gotujemy kilkanaście minut i gotowe. Zupa smakiem przypomina trochę kapuśniak. Osobom, które nie przepadają za jarmużem w surowej postaci, ta zupa może przypaść do gustu. Jeśli chcemy ją podać na obiad to przygotujmy również po niej drugie danie - stanowi raczej wstęp do drugiego dania niż sycący obiad 🙂
Zobaczcie także jak przygotować kapuśniak z młodej kapusty oraz kapuśniak po węgiersku.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
100g jarmużu,
-
100g chorizo,
-
350g ziemniaków,
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
-
2 łyżki posiekanego drobno koperku,
-
10 szklanek bulionu drobiowego lub rosołu.
-
1 por,
-
1 mała cebula,
-
1 ząbek czosnku,
-
Masło i olej do smażenia,
-
Sól,
-
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę. Białą i jasnozieloną część pora kroimy w plasterki (a jeśli jest większy to w półplasterki). Z jarmużu odrywamy twarde nerwy, płuczemy go dokładnie i osuszamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Chorizo kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pora i dusimy około 3 minuty aż por zmięknie. Kolejno dodajemy ziemniaki, mieszamy i dusimy kolejne 3 minuty.
Zawartość patelni przekładamy do garnka, warzywa zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy razem 15 minut tzn. aż ziemniaki będą prawie miękkie.
W tym czasie na 1 łyżce oleju podsmażamy chorizo przez około 2 minuty.
Do zupy dodajemy porwane liście jarmużu oraz koncentrat pomidorowy. Zupę zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Dodajemy chorizo i trzymamy na ogniu jeszcze 1 minutę. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.
Zupę podajemy z pieczywem.
Życzę smacznego 🙂
Słyszałam o tej zupie, ale nigdy jej nie jadłam. Na pewno wypróbuję ten przepis.
Pozdrawiam
nie znałam tej zupy wcześniej, ciekawa 🙂
Polecam, jest bardzo smaczna 😉
Bardzo ciekawa zupka, nie słyszałam o takiej, i połączenie tych składników. Super