Caldo verde

Propozycja nr 2 w trwającym na blogu Maratonie Zup to lekka zupa z jarmużem. Jest to tradycyjna portugalska zupa. Jej głównym składnikiem jest jarmuż, choć niekiedy bywa zastępowany kapustą. Cały sekret tej zupy tkwi w jej prostocie. Mamy tutaj tylko kilka składników: jarmuż, chorizo, ziemniaki, bulion – wszystko razem gotujemy kilkanaście minut i gotowe. Zupa smakiem przypomina trochę kapuśniak. Osobom, które nie przepadają za jarmużem w surowej postaci, ta zupa może przypaść do gustu. Jeśli chcemy ją podać na obiad to przygotujmy również po niej drugie danie - stanowi raczej wstęp do drugiego dania niż sycący obiad 🙂

Zobaczcie także jak przygotować kapuśniak z młodej kapusty oraz kapuśniak po węgiersku.

Caldo verde

Caldo verde

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 100g jarmużu,

  • 100g chorizo,

  • 350g ziemniaków,

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku,

  • 10 szklanek bulionu drobiowego lub rosołu.

  • 1 por,

  • 1 mała cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • Masło i olej do smażenia,

  • Sól,

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę. Białą i jasnozieloną część pora kroimy w plasterki (a jeśli jest większy to w półplasterki). Z jarmużu odrywamy twarde nerwy, płuczemy go dokładnie i osuszamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Chorizo kroimy w kostkę.

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pora i dusimy około 3 minuty aż por zmięknie. Kolejno dodajemy ziemniaki, mieszamy i dusimy kolejne 3 minuty.

Zawartość patelni przekładamy do garnka, warzywa zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy razem 15 minut tzn. aż ziemniaki będą prawie miękkie.




W tym czasie na 1 łyżce oleju podsmażamy chorizo przez około 2 minuty.

Do zupy dodajemy porwane liście jarmużu oraz koncentrat pomidorowy. Zupę zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Dodajemy chorizo i trzymamy na ogniu jeszcze 1 minutę. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.

Zupę podajemy z pieczywem.

Życzę smacznego 🙂

Caldo verde

Caldo verde

4 komentarzy

  1. Ola

    Słyszałam o tej zupie, ale nigdy jej nie jadłam. Na pewno wypróbuję ten przepis.
    Pozdrawiam

  2. nie znałam tej zupy wcześniej, ciekawa 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Polecam, jest bardzo smaczna 😉

  3. Bardzo ciekawa zupka, nie słyszałam o takiej, i połączenie tych składników. Super

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij