Wiosenny kapuśniak z rabarbarem

Rozpoczynamy na blogu kolejny Maraton. Po maratonie naleśników, pierogów i makaronów, pora na domowe zupy 🙂 W tym tygodniu zaprezentuję Wam 7 przepisów na zupy. Będzie tradycyjnie, ale i nowocześnie, lekko, smacznie i kolorowo, zapraszam serdecznie 😉

Pierwsza propozycja w Maratonie Zup to kapuśniak przygotowany z młodej kapusty z nietypowym dodatkiem.

Kapuśniak możemy przygotować nie tylko z kapusty kiszonej. Polecam jego wiosenną wersję – z młodej kapusty. Aby zakwasić zupę dodałam do niej rabarbar – to był strzał w dziesiątkę. Rabarbar dodaje zupie charakteru. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni.

Wiosenny kapuśniak z rabarbarem

Wiosenny kapuśniak z rabarbarem

SKŁADNIKI (5-6 porcji):

  • ½ główki młodej kapusty (450-500g),
  • 3 młode marchewki,
  • 2 młode cebulki ze szczypiorkiem,
  • 3 duże młode ziemniaki,
  • 1 duża łodyga rabarbaru,
  • 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 150g boczku parzonego wędzonego,
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki mąki,
  • Masło do smażenia,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Młodą kapustę płuczemy i drobno szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Rabarbar obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Ziemniaki młode obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę.

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i marchewkę o obsmażamy je przez 3-5 minut. Dodajemy kapustę, smażymy kolejne 5 minut często mieszając.




Kapustę zalewamy gorącym bulionem, garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy rabarbar i gotujemy kolejne 10 minut.

W tym czasie na patelni podsmażamy boczek. Smażymy do momentu aż boczek stanie się rumiany. Wówczas dodajemy osuszone ziemniaki i smażymy 3-5 minut co jakiś czas mieszając. Ziemniaki oprószamy mąką, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy je do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze 5-10 minut do miękkości ziemniaków.

Gdy ziemniaki będą miękkie doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy posiekany koperek.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Do zupy możemy dodać ½ łyżeczki mielonego kminku. Dodajemy go wówczas razem z rabarbarem.

2) Jeśli zupa wydaje nam się za gęsta możemy dodać więcej wody.

3) Jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny to możemy pominąć dodatek soku z cytryny.

Wiosenny kapuśniak z rabarbarem

Wiosenny kapuśniak z rabarbarem

2 komentarzy

  1. w takiej wersji jeszcze go nie jadłam.

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu, polecam 😉 Smakuje naprawdę świetnie 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij