Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej to koniecznie musisz wypróbować przepis na włoskie kule ryżowe czyli arancini. Arancini znane są we Włoszech od stuleci. Powstają poprzez ugotowanie ryżu z dodatkami. Następnie z ryżu tworzymy kule, panierujemy je i smażymy w głębokim tłuszczu. Arancini są chrupiące z zewnątrz i kremowe, serowe w środku.  Oprócz sera znajdziemy w nich szynkę i zielony groszek. Można je spotkać także z innymi dodatkami. Podajemy je same lub z dodatkiem sosu pomidorowego. Świetnie będzie pasowała do nich lekka zielona sałatka. Ryżowe kule najlepiej smakują na ciepło. Świetnie się odgrzewają, ale można je także mrozić. Są bardzo sycące. Nie są szybkie w przygotowaniu, ale wychodzi ich całkiem sporo. Polecam na obiad z przyjaciółmi lub lunch do pracy.

Arancini

Arancini

SKŁADNIKI (25 sztuk):

  • 400g ryżu jaśminowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę szynki,
  • ¾ szklanki zielonego groszku,
  • 4,5-5 szklanek bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 szklanka startego parmezanu,
  • 125g mozzarelli,
  • DODATKOWO:
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • Tłuszcz do głębokiego smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę (na koło 25 kawałków). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W większym rondlu rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę i smażymy razem około 5 minut tzn. do momentu aż cebula się zeszkli. Dodajemy szynkę i smażymy ją około 2 minuty tzn. do zarumienienia. Kolejno dodajemy ryż. Mieszamy, aby ryż pokrył się tłuszczem. Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sól. Zawartość rondla zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem około 15-17 minut tzn. do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. 2 minuty przed końcem dodajemy mrożony groszek. Ryż po tym czasie powinien być miękki, kremowy.

Ugotowany ryż pozostawiamy do ostygnięcia.

Następnie do ryżu dodajemy starty parmezan i natkę pietruszki. Mieszamy do połączenia. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Wilgotnymi dłońmi z ryżu formujemy kulki.

Rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.

Ryżowe kulki panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Smażymy je na rumiano. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Życzę smacznego 🙂

Arancini

Arancini

Arancini

Arancini





4 komentarzy

  1. Witam. Super fajny przepis i zaraz probuje co z tego wyjdzie. Ale mam pytanko bo w przepisie nie ma kiedy i do czego dodajemy mozzarelle. Chyba ze ja nie widze 🙂
    Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Mozzarelle umieszczamy w środku ryżowych kulek ? Zaraz to dopiszę, bo faktycznie mi umknęło.

  2. A czy mozna ukulac je dzien predzej zostawiajac e lodowce a na nastepny dzien panierowac i smazyc?

    • cukiereczek

      Nina tak, można tak zrobić ?

Zostaw odpowiedź