Uwielbiamy wszelkiego rodzaju domowe surówki. Wiosną stawiamy na coleslaw z młodej kapusty, latem na mizerię, sałatę w śmietanie, surówki z pekinki. Jesienią i zimą uwielbiamy surówki z warzyw korzeniowych czyli selera oraz marchewki oraz z kiszonej kapusty. Moja dzisiejsza propozycja to surówka z selera z dodatkiem jabłka i rodzynek. Serwuję ją najczęściej do kotlecików z kaszy jaglanej.
SKŁADNIKI:
- pół selera,
- 1 jabłko,
- 2-3 łyżki śmietany 18%,
- 1 i ½ łyżki rodzynek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- Szczypta cukru,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Selera i jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Skrapiamy je sokiem z cytryny i mieszamy ze śmietaną i rodzynkami. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Życzę smacznego!