Sałata słodko-kwaśna

Ostatnio zostałam zasypana, i to dosłownie, sałatą 🙂 Jemy jej teraz bardzo dużo, w postaci surówek i sałatek, a także na kanapkę. Dlatego właśnie zachęcam Was do przygotowania takiego dodatku do obiadu w postaci sałaty zmieszanej ze śmietaną, która dzięki dodatkowi octu i cukru zyskuje słodko-kwaśnego smaku. Pamiętać jednak należy o tym, by sos wymieszać z sałatą tuż przed podaniem, bo inaczej sałata zgorzknieje.

Składniki:

 

  • 1 główka sałaty,
  • 100g śmietany 18%,
  • 1,5 łyżki octu,
  • 5-6 łyżeczek cukru,
  • sól

Przygotowanie:

Sałatę płuczemy i ostawiamy ją na kilkanaście minut, aby woda ociekła. Po tym czasie rwiemy ja na kawałki. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i ocet i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Powstanie gęsty, kremowy sos. Sos doprawiamy do smaku solą. Sałatę mieszamy z powstałym sosem i podajemy.

Pamiętajmy, że sałatę mieszamy z sosem tuż przed podaniem (maksymalnie 15-20 minut) bowiem sałata może zgorzknieć. Życzę smacznego 🙂



Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź