Colesław to znana na całym świecie surówka z kapusty. W sezonie przygotowuję ją z młodej kapusty.
Poza sezonem wykorzystuję po prostu białą kapustę. Surówkę podaję do pieczonych, duszonych i smażonych mięs. Świetnie pasuję także do dań z grilla.
To jedna z moich ulubionych surówek 🙂 Cała moja rodzina ją uwielbia. Tajemnicą tej surówki jest pyszny sos przygotowany na bazie maślanki. Pokrojone warzywa zalewamy sosem, mieszamy i gotowe. Następnie surówkę odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, aby się przegryzła. Wówczas warzywa przechodzą smakiem sosu. Surówkę możemy przechowywać 2-3 dni w lodówce.
SKŁADNIKI :
-
½ główki młodej kapusty,
-
1 marchewka,
-
½ dużej cebuli,
-
SOS:
-
¼ szklanki maślanki,
-
1,5 łyżki majonezu,
-
1,5 łyżki soku z cytryny,
-
1,5 łyżki białego octu winnego,
-
2 łyżki cukru pudru,
-
½ łyżeczki soli,
-
¼ łyżeczki pieprzu,
PRZYGOTOWANIE:
Młodą kapustę dokładnie płuczemy i osuszamy. Następnie bardzo drobno ją szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa przekładamy do kapusty, mieszamy.
Składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Sos powinien być jednolity, kremowy, bez grudek.
Przygotowanym sosem zalewamy warzywa, mieszamy. Surówkę odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia. Przechowujemy ją w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Fajna sałatka – idealna do letniego obiadu 🙂
Najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniaczkami 🙂
z młodej kapusty jest świetny 🙂
To prawda, uwielbiam <3
Nie wiedziałam jaką sałatkę przygotować na grilla, akurat miałam młodą kapustę i zdecydowałam się na tę surówkę. Efekt przerósł moje oczekiwania – to NAJLEPSZA surówka jaką jadłam! Trochę surówki mi zostało więc podałam ją następnego dnia do ziemniaków i mięsa, Cukiereczku, dziękuje bardzo za pyszny przepis
ZosiaDr bardzo się cieszę, że surówka Ci smakowała 🙂 Miło mi to czytać 🙂