Waniliowa manna z sosem brzoskwiniowym

Kaszę mannę uwielbiam pod każdą postacią, zarówno na śniadanie, ale także w deserach i ciastach. Świetnie sprawdza się jako krem w cieście, o czym mogliście się przekonać przy cieście z truskawkami. Eksperymentowałam również z manną i jeżynami. Tym razem proponuję również bardzo udane połączenie, bo kasza manna "z prądem" i słodziutkim sosem brzoskwiniowym. Idealna na śniadanie na słodko czy też deser, polecam 🙂
Składniki:
  • 2 duże lub 4 mniejsze brzoskwinie,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki malibu,
  • mleko 500ml,
  • kasza manna błyskawiczna 4,5 łyżki,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego,

 

Przygotowanie:
 
Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy ją do rondelka, dodajemy cukier, malibu i wstawiamy całość na wolny ogień. Smażymy około 15-20 minut aż brzoskwinia zacznie się rozpadać. Jeżeli masa za bardzo zgęstnieję to podlewamy ją wodą. Odlewamy 3/4 szklanki mleka i rozrabiamy w nim kasze mannę.

Resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mannę cały czas mieszając. Gotujemy ją 5 minut co jakiś czas mieszając. Mannę przelewamy do 3 miseczek i polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy listkami mięty. Jeżeli ma być to śniadania lub deser dla dzieci to malibu zastępujemy wodą lub sokiem. Smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź