Ciasto kaszkowe z morelami

Witam słonecznie w "Weekendowej Cukierence" 😀 Zapraszam na ciasto w słonecznym kolorze, którego głównym składnikiem jest kasza manna. Ciasto smakuje jak znana z dzieciństwa kasza manna gotowana na mleku podana z sokiem owocowym. Jest łatwe i szybkie do przygotowania. Nie zawiera praktycznie tłuszczu, tylko niewielką ilość oleju.

Ciasto kaszkowe z morelami

Ciasto kaszkowe z morelami

SKŁADNIKI:

  • 2 duże jajka,

  • 160g cukru,

  • 1 cukier waniliowy,

  • 2 łyżki oleju,

  • 1 szklanka śmietany 18%,

  • 1 szklanka mąki,

  • 1 szklanka kaszy manny,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 800g moreli

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Umyte morele pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki.

Mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.




W misce umieszczamy jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy je mikserem do powstania jasnej, puszystej masy. Masa powinna nawet potroić objętość. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej mikserem. Dodajemy w trzech turach mąkę na przemian ze śmietaną. Nie miksujemy zbyt długo.

Masę przelewamy do formy o wymiarach 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy morele jedna obok drugiej.

Ciasto pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka).

Po upieczenia ciasto możemy polać lukrem przygotowanym z 1 łyżki mleka i 6 łyżek cukru pudru.

Życzę smacznego 🙂

Ciasto kaszkowe z morelami

Ciasto kaszkowe z morelami

Ciasto kaszkowe z morelami

Ciasto kaszkowe z morelami

Ciasto kaszkowe z morelami

Ciasto kaszkowe z morelami

Przepis na podstawie strony Moje Wypieki.

12 komentarzy

  1. Witam, czy śmietana 18% ma być kwaśna?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, kwaśna.

  2. zrobilam to ciasto na niedziele, niestety nie zdazylam zrobic zdjecia, ale ciasto pyszne, polecam 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Olusia, bardzo mi miło 🙂

  3. Kolejne pyszne ciasto, pierwszy raz robiłam ciasto z morelami, nie spodziewałam się, że wyjdzie takie smaczne, polecam

    • cukiereczek cukiereczek

      KingaW cieszę się, że smakowało!

  4. Czy mleko na lukier na byc surowe,zimne ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, mleko ma być “surowe”, może być zimne lub w temperaturze pokojowej. Lukier robimy następująco: Do miseczki wlewamy mleko, stopniowo dodajemy cukier (po 1 łyżce) i mieszamy. Można dodać też odrobinę aromatu np. cytrynowego, waniliowego.

  5. czy morele mogłyby być z puszki?

    • cukiereczek cukiereczek

      JUSTIN myślę, że tak.

  6. Pyszne, lekkie ciasto z morelami. Serdecznie polecam, wspaniały przepis

    ciastozkaszymanny

    • cukiereczek cukiereczek

      Pani Ireno cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij