Na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się mniej znane owoce egzotyczne. Chętnie po nie sięgam, aby poznawać nowe smaki. Mango jest słodkie i orzeźwiające, marakuja niezwykle aromatyczna – wszystko świetnie łączy się ze smakiem kokosa. Dziś na śniadanie poddałam taką mannę w stylu kuchni tajskiej.
SKŁADNIKI (1-2 porcje):
-
1 szklanka mleczka kokosowego,
-
1 szklanka mleka,
-
4,5 łyżki kaszy manny,
-
2 łyżki cukru,
-
1 marakuja,
-
½ mango,
-
Syrop klonowy lub miód do podania
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe i połowę mleka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy kaszę mannę i wlewamy ją na gotujące się mleko. Co jakiś czas mieszając gotujemy mannę około 5 minut (powinna zgęstnieć).
Mango obieramy i kroimy w małą kostkę. Marakuję kroimy na pół i wyjmujemy z niej miąższ. Jeśli jest mało słodki to mieszamy go z 1 łyżeczką syropu klonowego/miodu.
Mannę rozlewamy do miseczek, posypujemy ją mango i polewamy miąższem marakui. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Życzę smacznego 🙂
boskie połączenie smaków 🙂