Kokosowa manna z mango i marakują

Na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się mniej znane owoce egzotyczne. Chętnie po nie sięgam, aby poznawać nowe smaki. Mango jest słodkie i orzeźwiające, marakuja niezwykle aromatyczna – wszystko świetnie łączy się ze smakiem kokosa. Dziś na śniadanie poddałam taką mannę w stylu kuchni tajskiej.

Kokosowa manna z mango i marakują

Kokosowa manna z mango i marakują

SKŁADNIKI (1-2 porcje):

  • 1 szklanka mleczka kokosowego,

  • 1 szklanka mleka,

  • 4,5 łyżki kaszy manny,

  • 2 łyżki cukru,

  • 1 marakuja,

  • ½ mango,

  • Syrop klonowy lub miód do podania

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe i połowę mleka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy kaszę mannę i wlewamy ją na gotujące się mleko. Co jakiś czas mieszając gotujemy mannę około 5 minut (powinna zgęstnieć).

Mango obieramy i kroimy w małą kostkę. Marakuję kroimy na pół i wyjmujemy z niej miąższ. Jeśli jest mało słodki to mieszamy go z 1 łyżeczką syropu klonowego/miodu.

Mannę rozlewamy do miseczek, posypujemy ją mango i polewamy miąższem marakui. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Życzę smacznego 🙂

Kokosowa manna z mango i marakują

Kokosowa manna z mango i marakują





1 Komentarz

  1. boskie połączenie smaków 🙂

Zostaw odpowiedź