Omlety to pomysł na szybkie i pełnowartościowe śniadanie. Praktycznie możemy je przygotować z dowolnymi dodatkami.
Tym razem postawiłam na sezonowe warzywo czyli zielone szparagi. Jajka świetnie komponują się ze szparagami. Przekonałam się już o tym przygotowując kanapki z jajecznicą, boczkiem i szparagami. Omlet jest jeszcze szybszy do usmażenia. Myślę, że w 10 minut spokojnie go przygotujemy. Nie trzeba go obracać na drugą stronę. Najpierw wlewamy na rozgrzaną patelnię jajka roztrzepane z odrobiną mleka. Po chwili dokładamy szparagi i fetę. Omlet możemy zjeść sam lub z dodatkiem pieczywa.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 3 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 3-4 szparagi,
- 40g sera feta,
- 1-2 łyżeczki masła,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Usuwany stwardniałe końcówki szparagów. Szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu. Kroimy je skośnie na 1cm kawałki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i cukru. Wrzucamy szparagi i gotujemy 2 minuty. Przekładamy je do zimnej wody, aby zakończyć proces gotowania. Następnie wyjmujemy je i osuszamy.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu.
Na patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Smażymy 1 minutę. Następnie wykładamy szparagi i smażymy pod przykryciem około 2-3 minuty aż cała masa jajeczna się zetnie. Pod koniec omlet posypujemy pokruszoną fetą. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Omlet będzie zawierał około 423kcal, w tym:
- węglowodany – 4,3g,
- białko – 30,8g,
- tłuszcz – 32,3g,
- błonnik – 1,1g.
Omlet proponuję podać na śniadanie lub lunch.
2) Omlet sprawdzi się jako śniadanie w diecie cukrzycowej. Należy wówczas podać go z dozwolonym pieczywem (np. żytnim). Można dodatkowo podać więcej warzyw.