Składniki:
- 1,5kg kiszonej kapusty,
- 250g mięsa wieprzowego od szynki,
- 250g wołowiny na bigos,
- 1 pętko kiełbasy,
- 100g boczku,
- 1 cebula,
- garść suszonych grzybów,
- 2 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziarna pieprzu,
- 2 jagody jałowca,
- 1,5-2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki majeranku,
- sól,
- pieprz,
- cukier
- smalec do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie, odciskamy i kroimy na mniejsze części jeśli jest długa. Przekładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby kapusta była całkowicie zanurzona w wodzie i gotujemy około 45 minut. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to po 20 minutach odcedzamy ją, zalewamy wodą i gotujemy następne 25 minut. Po ugotowaniu kapustę dokładnie odcedzamy. Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. W tym czasie mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, a kiełbasę w talarki.
Na patelni rozpuszczamy smalec i obsmażamy mięso na rumiano. Przekładamy je do kapusty. Następnie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy na rumiano i przekładamy do kapusty. Grzyby kroimy w paski i umieszczamy je w garnku razem z zielem angielskim i liściem laurowym oraz pieprzem i jałowcem. Kapustę podlewamy wodą z moczenia grzybów, trzeba uważać, aby nie dostał się tam piasek, który mógłby osadzić się z grzybów. Ewentualnie dolewamy jeszcze trochę wody i całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1-5-2h do miękkości mięsa i kapusty. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy ewentualnie wodę. Na początku dodajemy również majeranek, a pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Bigos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Najlepszy jest kilka dni po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Życzę smacznego 🙂
Bardzo dobry przepis, właśnie zajadamy się pysznym bigosem 🙂
Ugotowałam go wczoraj, dziś zjedliśmy, jest bardzo dobry 🙂 zrobię też na święta 🙂
Pozdrawiam
Czy mogę pominąć wołowinę? Nie przepadamy za nią
tak, proponuję zastąpić ją wieprzowiną
Bardzo dobry bigos, gotowałam go w weekend
Marysiu, niezmiernie mi miło 🙂 Zapraszam do smakowania pozostałych przepisów 🙂
Pozdrawiam,
Kasia
Dzisiaj zrobiłam wyszedł przepyszny 😊 Tak z ciekawości czemu w przepisie jest tak mało liścia laurowego i ziela angielskiego?
Cieszę się, że smakuje ☺️ A lubi tak nie za dużo ziela i liścia 🤭