Omlet to sycące i wartościowe śniadanie, a przy tym ekspresowe w przygotowaniu. Można go przygotować na słodko lub słono. Na blogu znajdziecie już trzy propozycje na omlety:
Omlet z pomidorami i mozzarellą jest przygotowywany przez nas najczęściej, bo wszystkie składniki mamy zazwyczaj w lodówce. Jego przygotowanie łącznie ze smażeniem zajmuje 10 minut. Do tego kromka świeżego pieczywa i pyszne śniadanie gotowe, polecam!
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 3 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 1 pomidor,
- 50g mozzarelli,
- 1-2 łyżeczki masła,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Pomidora kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę również kroimy w cienkie plastry.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu.
Na patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Od razu na wierzchu układamy pomidora i mozzarellę. Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 3-4 minuty aż cała masa jajeczna się zetnie. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy. Można przed podaniem posypać listkami bazylii.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Omlet zawiera około 473kcal. W tym:
- węglowodany – 9g,
- białko – 34g,
- tłuszcz – 35g,
- błonnik – 2g.
Omlet proponuję podać na śniadanie.
2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Proponuję podać go na śniadanie.
To jedna z moich ulubionych propozycji na pożywne śniadanie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a to duży plus w zabiegany poranek. Nie przepadam za omletami na słodko, ale również często przygotowuję go też w wersji ze szpinakiem. Taki omlet uwielbia też mój mąż, więc zawsze muszę o nim pamiętać 🙂
Dzięki za miłe słowa ? My też go bardzo lubimy.