Jajecznica to pewnie ulubione śniadanie wielu z Was.
Możemy przygotować ją samą, a także z przeróżnymi dodatkami. Do jajecznicy możemy dodać m.in. cebulę, szynkę, boczek, pomidory, pieczarki... możliwości jest mnóstwo 🙂 Moja ulubionym dodatkiem jest cebula 🙂 Uwielbiam także wersję letnią jajecznicy - z kurkami. jajecznicą faszerowałam także pomidorki.
A dziś proponuję wersję rybną. Dodanie wędzonego łososia do jajecznicy to pyszny sposób na urozmaicenie śniadania. Jajecznica ma maślany i delikatny smak. Najlepiej smakuję z tostem i sałatą.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 
60g wędzonego łososia, 
- 
4 jajka, 
- 
1 łyżka śmietany 18%, 
- 
1 łyżka masła, 
- 
1 łyżka posiekanego koperku, 
- 
1 łyżka posiekanego szczypiorku, 
- 
Sól, 
- 
Pieprz, 
- 
Szczypta ostrej papryki, 
PRZYGOTOWANIE:
Łososia drobno siekamy. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki – dokładnie mieszamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy łososie i smażymy 30 sekund energicznie mieszając. Dodajemy jajka i smażymy je do ścięcia. Wówczas dodajemy koperek i szczypiorek i mieszamy. Gotową jajecznicę przekładamy na talerze. Podajemy ze świeżym pieczywem lub tostami.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Proponuję jajecznicę podać z sałatą i pomidorem w śmietanie. 1 pomidora kroimy w kostkę. Kawałeczek cebuli drobno siekamy. 2 duże liście sałaty rwiemy. Warzywa łączymy ze sobą, oprószamy je solą i pieprzem. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany gęstej 18% i mieszamy. Osoby dbające o linię mogą zastąpić śmietanę jogurtem.















z łososiem jest rewelacyjna 🙂
Co za wspaniała propozycja podania:-) Rewelacje na śniadanie 🙂 Pozdrawiam 🙂