Jajecznica z wędzonym łososiem

Jajecznica to pewnie ulubione śniadanie wielu z Was.

Możemy przygotować ją samą, a także z przeróżnymi dodatkami. Do jajecznicy możemy dodać m.in. cebulę, szynkę, boczek, pomidory, pieczarki... możliwości jest mnóstwo 🙂 Moja ulubionym dodatkiem jest cebula 🙂 Uwielbiam także wersję letnią jajecznicy - z kurkami. jajecznicą faszerowałam także pomidorki.

A dziś proponuję wersję rybną. Dodanie wędzonego łososia do jajecznicy to pyszny sposób na urozmaicenie śniadania. Jajecznica ma maślany i delikatny smak. Najlepiej smakuję z tostem i sałatą.

Jajecznica z wędzonym łososiem

Jajecznica z wędzonym łososiem

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 60g wędzonego łososia,

  • 4 jajka,

  • 1 łyżka śmietany 18%,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżka posiekanego koperku,

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Szczypta ostrej papryki,

PRZYGOTOWANIE:

Łososia drobno siekamy. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki – dokładnie mieszamy.

Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy łososie i smażymy 30 sekund energicznie mieszając. Dodajemy jajka i smażymy je do ścięcia. Wówczas dodajemy koperek i szczypiorek i mieszamy. Gotową jajecznicę przekładamy na talerze. Podajemy ze świeżym pieczywem lub tostami.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1)     Proponuję jajecznicę podać z sałatą i pomidorem w śmietanie. 1 pomidora kroimy w kostkę. Kawałeczek cebuli drobno siekamy. 2 duże liście sałaty rwiemy. Warzywa łączymy ze sobą, oprószamy je solą i pieprzem. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany gęstej 18% i mieszamy. Osoby dbające o linię mogą zastąpić śmietanę jogurtem.

Jajecznica z wędzonym łososiem

Jajecznica z wędzonym łososiem





2 komentarzy

  1. z łososiem jest rewelacyjna 🙂

  2. Co za wspaniała propozycja podania:-) Rewelacje na śniadanie 🙂 Pozdrawiam 🙂

Zostaw odpowiedź