Już jutro Wielki Piątek. Z pewnością przyda Wam się przepis na postne danie. Polecam sałatkę ze śledziem. Jest szybka do przygotowania, kiszona świetnie pasuje do śledzi i ziemniaków. Idealnie sprawdzi się jako przekąska czy sycąca kolacja. Najlepiej przygotować ją 2-3 dni wcześniej.
Gdy smaki się przegryzą jest jeszcze lepsza. Polecam również śledzie pod pierzynką czy szybką sałatkę z łososiem.
SKŁADNIKI:
- 4 średnie ziemniaki,
- 4 filety śledziowe solone,
- 100g kiszonej kapusty,
- 1 buraczek konserwowy,
- 1 puszka białej fasoli,
- 1 cebula,
- 1 ogórek kiszony,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 3-4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy je, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Filety śledziowe moczymy w wodzie przez co najmniej 2 godziny, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Ogórka, cebulę i buraczka kroimy w małą kostkę. Kapustę płuczemy, dokładnie odciskamy i drobno siekamy. Fasolę odsączamy z zalewy.
Składniki sałatki wykładamy na talerz, oprószamy solą, pieprzem i polewamy sosem powstałym z wymieszania śmietany i majonezu.
Składniki sałatki możemy także umieścić w misce, wymieszać dokładnie z sosem, doprawić do smaku i wówczas podawać.
minut przed końcem do garnka dokładamy sprawione wątróbki.rzykryciem.we i ziela angielskie.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast buraczka konserwowego można ugotować 1 średniego buraka.