Sałatka z batatami, granatem i awokado

Ta pyszna sałatka powstaje z połączenia egzotycznych owoców i warzyw: batatów, awokado i granatu. Jest naprawdę smaczna i sycąca, a przy tym orzeźwiająca. Samo przygotowanie sałatki jest bardzo szybkie i proste. W czasie, gdy pieką się bataty możemy wyłuskać pestki granatu, pokroić awokado i uprażyć słonecznika.  Jeśli nie chcemy, aby awokado za szybko ściemniało to możemy je po pokrojeniu skropić odrobiną soku z cytryny. Ważne jest, aby sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.

Sałatka z batatami, granatem i awokado

Sałatka z batatami, granatem i awokado

SKŁADNIKI (2-3 porcje):

  • 1 batat,
  • 1 awokado,
  • ½ granatu,
  • 100g roszponki,
  • 4 łyżki pestek słonecznika,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka i ostra papryka,
  • Oliwa z oliwek,
  • SOS:
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Batata obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy go w misce, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Umieszczamy go na blaszce do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut. Po tym czasie powinien być miękki i się ładnie zarumienić. Po upieczeniu batata studzimy.

Sałatę płuczemy i zostawiamy do obcieknięcia. Z granatu wyłuskujemy owoce. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni na rumiano.

Składniki sosu mieszamy ze sobą.

Na talerzach rozkładamy porcję sałaty. Następnie dodajemy bataty, awokado, granat i pestki słonecznika. Wierzch sałatki polewamy przygotowanym sosem.

Życzę smacznego 😉


 Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
BATATY / AWOKADO / GRANAT
Sałatka z batatami, granatem i awokado

Sałatka z batatami, granatem i awokado

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź