Ta pyszna sałatka powstaje z połączenia egzotycznych owoców i warzyw: batatów, awokado i granatu. Jest naprawdę smaczna i sycąca, a przy tym orzeźwiająca. Samo przygotowanie sałatki jest bardzo szybkie i proste. W czasie, gdy pieką się bataty możemy wyłuskać pestki granatu, pokroić awokado i uprażyć słonecznika. Jeśli nie chcemy, aby awokado za szybko ściemniało to możemy je po pokrojeniu skropić odrobiną soku z cytryny. Ważne jest, aby sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.
SKŁADNIKI (2-3 porcje):
- 1 batat,
- 1 awokado,
- ½ granatu,
- 100g roszponki,
- 4 łyżki pestek słonecznika,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka i ostra papryka,
- Oliwa z oliwek,
- SOS:
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Batata obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy go w misce, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Umieszczamy go na blaszce do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut. Po tym czasie powinien być miękki i się ładnie zarumienić. Po upieczeniu batata studzimy.
Sałatę płuczemy i zostawiamy do obcieknięcia. Z granatu wyłuskujemy owoce. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni na rumiano.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Na talerzach rozkładamy porcję sałaty. Następnie dodajemy bataty, awokado, granat i pestki słonecznika. Wierzch sałatki polewamy przygotowanym sosem.
Życzę smacznego 😉
Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
BATATY / AWOKADO / GRANAT