Witajcie po troszkę dłuższej przerwie 🙂 Wracam z pyszną sałatką, w której króluje łosoś.
Łososia w takim wydaniu zaczerpnęłam z książki Nigelli, zmieniłam jednak troszkę składniki i proporcje 🙂
Łosoś na zielonej roszponce, otoczony koperkiem prezentuję się bardzo efektownie. Całość dopełnia pyszny sos na bazie śmietany z koperkiem. Sałatka smakuje naprawdę rewelacyjnie - polecam ją wszystkim smakoszom łososia 🙂
Składniki:
- Filet z łososia 500g,
- 1 pęczek koperku,
- 1/2 cebuli,
- sól,
- cukier,
- roszponka 100g,
- SOS
- śmietana 18% 120ml,
- cukier trzcinowy 2 łyżeczki,
- musztarda Dijon 3 łyżeczki,
- ocet winny 3 łyżeczki,
Przygotowanie:
Łososia oczyszczamy. Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę soli i cukru, wkładamy pokrojoną i obraną cebulę, kilka gałązek koperku i łososia. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Po ugotowaniu filet odwracamy na druga stronę i zostawiamy jeszcze kilka minut w ciepłej wodzie.
Następnie łososia wyjmujemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy umytą i osuszoną roszponkę. Kolejno wykładamy kawałki łososia. Można udekorować jeszcze pozostałym koperkiem. Z podanych składników przygotowujemy sos. Do sosu dodajemy 2 łyżki posiekanego drobno koperku. Łososia podajemy polanego sosem lub sos stawiamy obok. Życzę smacznego 🙂