Skoro grill, to na stole nie może zabraknąć sałatek i surówek, które uzupełnią smak mięs i kiełbasek. Sałatka grillowa jaką chce Wam dziś zaproponować składa się z zaledwie 4 składników. Cały jej smak tkwi w dressingu przygotowanym z natki pietruszki. Sałatka jest lekka, smaczna i bardzo szybka do przygotowania.
Składniki:
- 1 sałata masłowa,
- 2 pomidory,
- 1 mała cebula,
- 1 puszka kukurydzy,
- DRESSING
- 1 pęczek pietruszki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 5-6 łyżek oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Składniki sałatki mieszamy ze sobą. Z natki pietruszki zrywamy listki. Przekładamy je do naczynia blendera, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość blenderujemy na gładko stopniowo dodając sok z cytryny i oliwę. Następnie dressing doprawiamy do smaku. Sałatkę mieszamy z dressingiem do godziny przed podaniem. Nie mieszamy wcześniej, bo sałata zgorzknieje. Podajemy do mięs i dań z grilla.
Do dressingu można dodać 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Życzę smacznego 🙂