Sałatka grillowa z dressingiem pietruszkowym

Skoro grill, to na stole nie może zabraknąć sałatek i surówek, które uzupełnią smak mięs i kiełbasek. Sałatka grillowa jaką chce Wam dziś zaproponować składa się z zaledwie 4 składników. Cały jej smak tkwi w dressingu przygotowanym z natki pietruszki. Sałatka jest lekka, smaczna i bardzo szybka do przygotowania.

Składniki:

  • 1 sałata masłowa,
  • 2 pomidory,
  • 1 mała cebula,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • DRESSING
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 5-6 łyżek oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Składniki sałatki mieszamy ze sobą. Z natki pietruszki zrywamy listki. Przekładamy je do naczynia blendera, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość blenderujemy na gładko stopniowo dodając sok z cytryny i oliwę. Następnie dressing doprawiamy do smaku. Sałatkę mieszamy z dressingiem do godziny przed podaniem. Nie mieszamy wcześniej, bo sałata zgorzknieje. Podajemy do mięs i dań z grilla.

Do dressingu można dodać 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź