Jeśli szukacie pomysłu na wegetariański obiad to te kotleciki będą idealne dla Was. Świetnie sprawdzą się jako bezmięsny obiad podane np. z dodatkiem sosu tzatziki czy surówki. Możemy podać je także jako dodatek do dań mięsnych.
Ich przygotowanie jest bardzo proste. Formowanie i smażenie kotlecików nie sprawia trudności. Odgrzewają się także świetnie.
SKŁADNIKI (15 sztuk):
- 1 średni kalafior,
- 100g ryżu,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżki posiekanego koperku,
- 1-2 łyżki bułki tartej,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- Bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu studzimy.
Kalafiora dzielimy na różyczki. Wkładamy go do garnka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wodą i zagotowujemy. Kalafiora gotujemy do miękkości przez około 15-20 minut. Wykładamy go na sitko i studzimy. Następnie kalafiora odciskamy przez gazę, aby pozbyć się wody. Jest to bardzo ważne. Jeśli kalafiora dobrze odciśniemy z wody to kotleciki nie będą się rozpadały podczas smażenia.
W misce umieszczamy ryż, kalafiora, jajko, słodką paprykę i koperek. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęstą masę, z której da się formować kotleciki. Jeśli nie będzie odpowiednio gęsta to dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej.
Z masy ryżowo-kalafiorowej formujemy małe kotleciki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na średnim ogniu.
Życzę smacznego 🙂
Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu przepis, zajadaliśmy się kotletami 🙂
Na pewno skorzystam z innych przepisów, super!
Ilona bardzo się cieszę, że smakowały 🙂