Kotleciki jajeczne to klasyka kuchni polskiej. Ugotowane na twardo jajka drobno siekamy lub ścieramy na tarce, mieszamy z surowym jajkiem, dodajemy ulubione składniki, panierujemy i mamy gotowy pyszny, wegetariański obiad. Ostatnio robiłam kotleciki jajeczne z kukurydzą, Tym razem wzbogaciłam je o dodatek kaszy jaglanej. Kiedyś nie lubiłam kaszy jaglanej, ale teraz coraz chętniej po nią sięgam. Kotleciki wyszły przepyszne. Smakowały nawet mojemu narzeczonemu, który jest wielkim miłośnikiem potraw mięsnych 🙂 Proponuję podać je z lekką sałatką.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej surowej bądź 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 25g żółtego sera,
- Sól,
- Pieprz,
- Bułka tarta do panierowania,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich starty na grubych oczkach tarki żółty ser, kaszę jaglaną, koperek, przestudzoną cebulę i jajko. Mieszamy razem wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy 8 kotlecików. Panierujemy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z podanych proporcji wychodzi 8 kotlecików.
2) Kaszę jaglaną ugotować najlepiej dnia poprzedniego.
3) Gdyby masa bardzo kleiła się do rąk to dodajemy do niej 1 łyżkę bułki tartej.
4) Aby ugotować kaszę jaglaną należy ją podprażyć na suchej patelni do momentu aż poczujemy orzechowy aromat. W tym czasie zagotowujemy 1 szklankę wody. Kaszę wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 15-20 minut często mieszając. Gdyby kasza za szybko wchłonęła wodę to uzupełniamy jej brak. Kaszę możemy gotować też na mleku lub pół na pół mleko i woda.
Wlasnie zrobiłam kotleciki, kształtem co prawda nie przypominają twoich ale mam nadzieje ze wyszły równie dobre jak twoje 😉 Jestem wielka fanka twojej strony, jak tylko nie wiem co ugotować bądź upiec wchodzę na twoja strone i zawsze cos znajdę, żałuje ze nie mam wszystkich zdjeć twoich potraw których robiłam! Świetna strona:)! Pozdrawiam gorąco
Aapid niezmiernie miło mi czytać Twoje słowa, bardzo dziękuję 🙂 Cieszę się, że smakują Ci moje potrawy, polecam się także na przyszłość 🙂
Pozdrawiam ciepło!
Nie ma sprawy, zwłaszcza ze strona zasługuje na pochwale. Dzięki tobie zaczęłam gotować bo twoje przepisy bie wymagają wykupienia połowy supermarketu i sa przejrzyście napisane co jest dodatkowym plusem 🙂 znalazłam w archiwum dwie tarty które zrobiłam zgodnie z towim przepisem 🙂 a teraz zabieram sie za szukanie pomysłów na obiady na następny tydzien . Czekam z niecierpliwością na następne przepisy:) udanego weekendu!
AApid bardzo dziękuję za zdjęcia. Normalnie się zaczerwieniłam czytając Twój komentarz 🙂 Jeszcze raz bardzo dziękuję. Mam nadzieję, że nadal będę Cię inspirowała nowymi przepisami!
Pozdrawiam
Kotleciki wyszły pyszne ? smakowały bardzo. Super przepisy Kochana? będę odwiedzać i korzystać ? Dziękuję.
Cieszę się, że smakowały ? I dziękuję za miłe słowa ?