Ostatnio prezentowałam Wam spaghetti z bobem, ale to nie koniec moich pomysłów na wykorzystanie tego warzywa. Był makaron więc dziś ryż. Byłam mile zaskoczona takim połączeniem. Danie wyszło lekkie, bardzo wiosenne dzięki dużej ilości koperku, bardzo sycące. Na pewno warte polecenia. Dla wielbicieli mięs proponuję dodać podsmażonego kurczaka.
Składniki:
- ryż do risotto 150g,
- napój sojowy bez cukru lub mleko zwykłe 650ml,
- 2 łyżki masła,
- bób 300g,
- lubczyk 1/2 łyżeczki,
- papryka słodka 1/3 łyżeczki,
- szczypta czosnku w proszku,
- 1/2 pęczka koperku,
- sól,
- pieprz,
- do podania pomidory
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skorupek. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste tzn. pokryją się rozpuszczonym masłem. Wówczas zalewamy go chochlą mleka tak, aby zakrył ryż cienką warstwą, smażymy co jakiś czas mieszając.
Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy chochlę mleka. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. W między czasie ryż doprawiamy solą, pieprze, czosnkiem, lubczykiem i słodką papryką do smaku. Gdy ryż będzie gotowy zdejmujemy go z ognia i łączymy z bobem i posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Świetnie smakuje ze świeżymi pomidorami. Dzięki dodatkowi mleku risotto jest delikatniejsze. Jeśli nie lubimy mleka to można użyć bulionu. Życzę smacznego 😉