Domowe pieczywo jest najlepsze na świecie. Jego największym wielbicielem jest mój chłopak Michał. Potrafi zjeść cały bochenek chleba tylko z masłem i szczyptą soli.
Ten chleb przygotujesz w 10 minut. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto i schować do lodówki, rano wyjąć i upiec i gotowe 😉 To świetny sposób, aby przemycić kaszę jaglaną dzieciom, jeśli się za nią nie przepadają.
Jeśli macie ochotę na pieczywo, które rośnie nocą to zapraszam również na smaczne bułeczki.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżeczki drożdży instant (6g),
- 500g mąki pszennej typ 650,
- 150g ugotowanej kaszy jaglanej (około 1/5 szklanki suchej kaszy),
- 5 łyżek siemienia lnianego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- Około 300ml letniej wody,
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, cukier, siemię lniane i wystudzoną kaszę jaglaną, mieszamy. Stopniowo wlewamy letnią wodę i zarabiamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy przez 5 minut.
Małą keksówkę (9x28cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki.
1 godzinę przed pieczeniem ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy, aby się ociepliło.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy około 40 minut. Gdyby za mocno się rumienił przykrywamy go folią aluminiową.
Życzę smacznego!
świetny pomysł z tym chlebem 🙂
Czy mogę upiec 2 chleby jednocześnie na tej samej wysokosci w piekarniku czy lepiej osobno?
Można razem, czas pieczenia może się wydłużyć ewentualnie.
Piękny chleb!
Muszę kiedyś go upiec…
Czy można domieszac jakąś inna mąkę, np. żytnią? Pozdrawiam!
Można spróbować.
Witam!Jaki rozmiar keksówki?Czy można piec zaraz po wyrosnięciu?
Mała keksówka o wymiarach 9x28cm. Można upiec bezpośrednio po wyrośnięciu. Ale chlebek będzie dużo smaczniejszy jeśli ciasto będzie rosło przez noc 🙂
Witam czy 150g kaszy jaglanej ma być przed ugotowaniem czyli na surowo czy już po jej ugotowaniu?
150g kaszy już ugotowanej.
Chlebek przepyszny 😉 wystarczy mu same masełko 🙂 dobrze, że zrobiłam 2 bochenki. Coś czuję, że zniknie w ekspresowym tempie 🙂
Natalia bardzo mi miło 🙂
Rewelacyjny przepis!?
Bardzo mi miło ?
Świetny chleb, polecam. Nareszcie zjadłam chleb, który nie był słony 🙂
Milena, bardzo się ciesze, że Ci smakował 🙂 Pozdrawiam!
Czy można go piec w aluminiowej foremce?
Tak.
Kasiu chlebek przepyszny 🙂 polecam wszystkim go spróbować 🙂
Asiu cieszę się, że smakował 🙂
Tak wyszedł mój. Pyszny, prosty i co najważniejsze DOMOWY. Mniam 🙂
ASo cieszę się, że smakował 😉
Chlebek rewelacyjny, praktycznie sam się robi a smakuje wybitnie.
Mitusek wygląda pysznie 🙂
Bardzo smaczny 🙂 Nie miałam siemienia lnianego więc dałam chia, Bardzo dobry 🙂
Bogusiu, cieszę się, że chlebek Ci smakował 😉
Czy drożdże instant można zastąpić świeżymi? Jeśli tak to jak przygotować zaczyn?
Aniu tak, można użyć świeżych drożdży. Rozczyn należy wówczas zrobić z ciepłą wodą (te 300ml z przepisu), cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Czekamy aż rozczyn podrośnie. Wówczas dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Chlebek wyszedł przepyszny! Pozdrawiam☺️
Idealny! Cieszę się, że smakuje ?
Pyszny chleb. Wilgotny, sycący i zdrowy! Niestety musialam go upiec od razu, bo rosl w lodowce jak szalony:) Super przepis 🙂
Claudia cieszę się, że chlebek smakował 😉
A to mój chlebek. Wyszedł przepyszny. Właśnie kończy się ostatni kawałek. Następnym razem trzeba dwa od razu robić ??Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam serdecznie.
Aniu bardzo się cieszę, że chlebek smakował 🙂
Pozdrawiam ciepło,
Kasia
Witam czy można dać inną mąkę zamiast pszennej? Chodzi mi o to żeby ten chlebek był ciemny
Sylwia ciężko mi powiedzieć, bo nie próbowałam z inną mąką.
Witam. A jeżeli świeże drozdze, to ile?
Ewa około 12-15g drożdży świeżych.
Jakim cudem to ma rosnąć cała noc w lodówce jak mi po pół godzinie już urósł? =] i teraz nie wiem czy to już się będzie nadawać ale nic no sprawdzimy….
Paulina mam nadzieję, że się uda 😉
Hej 🙂 czy mogę użyć świeżych drożdży? Jakie proporcje, jeśli tak ?
O nie…Nie zauważyłam pytania wyżej o drożdże. Chyba piszę zbyt rano 😉
Nic nie szkodzi 🙂 Pozdrawiam
Wyszedł boski. Smakował każdemu. Od dzis nie będzie straszna mi nawet niedziela niehandlowa- zawsze będę chętnie robić ten chlebek na śniadanie 😀
Agata bardzo się cieszę ? Wygląda perfekcyjnie ?
Twój komentarz
I jeszcze jedno 🙂
Najlepszy chleb na świecie 🙂
Użyłam mąki pszennej i orkiszowej w proporcji 50/50.
Trzymałam w lodówce prawie dobę i dodałam kilka drobno skrojonych oliwek.
Wyszedł pyszny, miękki i pachnący 🙂
Paulina bardzo mi miło 🙂
Pyszny chlebus. Wyszedł mięciutki w środku i delikatny w smaku z lekko chrupiąca skórką. Na pewno na stałe już zagości w naszym domku.
Cieszę się, że smakował 😉
Robię ten chlebek regularnie, od kiedy pisałam komentarz w maju 2019r. Jest boski. Dzisiaj wersja z kminkiem i trzema buleczkami. Genialne ?
Agata czyli zrobiłaś bułeczki z tego samego ciasta? Bardzo się cieszę, że chlebek tak smakuje 🙂 Polecam się 🙂
Tak, z tego samego ciasta, gdyż daję 7g drożdży,tyle ile jest w paczce. Zawsze dodaję też trochę więcej mąki i reszty składników, więc ciasta starcza na bułeczki, które znikają zawsze jeszcze ciepłe ??
Chlebek jest pyszny, na pewno upieczemy jeszcze nie raz:)
Bardzo się cieszę, że smakuje ?
Chlebek wyszedł pierwsza klasa?.Na pewno upiekę jeszcze nie raz?.Dziękuję ❤
Cieszę się, że smakuje 🙂
Witam, jak gotować kaszę? Wiem że jaglanke przed gotowanie przelewa się woda żeby nie była gorzka.
Ja najpierw prażę kaszę na suchej patelni, aż poczuje orzechowy zapach. Wówczas kaszę zalewam wrzątkiem. Po chwili odcedzam na sitku.
Wez-nie zdążyłam zdj cyknac. Tak pysznego dawno nie jadlam. Mniam z samym masłem.
Bardzo się cieszę, że tak smakował 🙂
Czy próbował ktoś zrobić ten chlebek z mąki orkiszowej? A jeśli tak, to czy wyszedł?
Hej, od 2 m-cy jestem na diecie a chleb robię dla męża. Chleb jest tak pyszny, że sama co jakiś czas się kuszę i zjadam kromkę lub dwie (nie mogę jeść mąki pszennej).
Pokuszę się wypróbować ten przepis z mąki owsianej lub teff i dam znać co wyszło 🙂
Na tą chwilę za pozwoleniem legalnie kradnę przepis na wieczność w formie oryginalnej i jeśli wyjdzie to wersji dla mnie (i innych, którzy mają ograniczenia).
Chleb robię hurtem (specjalnie kupiłam jednakowe 4 formy silikonowe) i od razu piekę na raz. Ktoś pytał wcześniej czy można 2 chleby na raz piec – odpowiadam z własnego doświadczenia, że można. Piekę po 4 formy na raz w tym samym czasie i temperaturze. Każdy bochenek pięknie się wypieka. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo dziękuję za miłe słowa ? Chleb wyszedł idealnie ?
Dzień dobry. Jaka Pani dodaje mąkę do tego chleba bo ja też właśnie nie mogę używać pszennej mąki.
Wkrótce na blogu pojawią się przepisy z mąką żytnią i orkiszową na domowe pieczywo, także zapraszam ?
Tak to super Ja poproszę przepis na chlebek z mąki żytniej 🙂 a na ten z kaszy jaglanej też na pewno się słyszę tylko muszę mieć dobry dzień 🙂
to chlebki przed wstawieniem do lodówki
i chleby po upieczeniu 🙂